36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Infiltrators

Lietuva

Dmitry Golovanov - p, keyb
Jan Maksimowicz - sax
Arkady Gotesman - dr, perc

Išradingumas, kūrybingumas, perfekcionizmas - skiriamieji šio trio bruožai. Bandyti įvilkti jų muziką į žanro drabužį reikštų sumenkinti čia ir dabar kuriamą stilingą improvizacijos stebuklą. Tai procesas, kurio neįmanoma atkartoti, sustabdyti ir paaiškinti. Bet svarbiausia – klausytojai tampa neatskiriama jų pasaulio dalimi.

Visų trio narių biografijos įspūdingos. Jie svariai reiškiasi įvairių krypčių muzikos projektuose ir solo.

Vienas įdomiausių ir aktyviausių jaunesniosios kartos Lietuvos džiazo pianistų Dmitrijus Golovanovas jau daugiau kaip dešimtmetį dalyvauja šalies džiazo gyvenime.

2007-aisiais muzikas laimėjo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso Didįjį prizą, po metų tapo tarptautinio „Džiazo improvizacijos“ konkurso Vilniuje nugalėtoju, 2015 metais – Europos džiazo konkurso Roterdame finalininku.

Dmitrijus puikiai išmano džiazo tradicijas ir noriai reiškiasi už jų ribų – nardo po laisvojo džiazo stichiją, eksperimentuoja elektroakustinėje muzikoje.

Džiazo pagrindus D.Golovanovas įgijo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, be to, stažavosi Leipcigo F.Mendelssohno-Bartholdy aukštojoje muzikos ir teatro mokykloje. Pianisto įgūdžiai, jo raiški, melodinga frazuotė imponuoja Lietuvos ir užsienio džiazo meistrams, įtraukusiems Dmitrijų į daugybę projektų.

Jis bendradarbiavo su broliais Briliais (Rusija), Annie Kierulff bei Andersu Anderssonu (Danija), yra Liudo Mockūno grupės „NuClear“ narys, muzikavo tarptautiniuose kolektyvuose „Beat Freisen Spelunkenorkester“ (Vokietija-Lietuva-Taivainas) ir „Swilit“ (Šveicarija-Lietuva).

2012 metais Dmitrijus kartu su saksofonininku Kęstučiu Vaiginiu įkūrė Lietuvos, Latvijos ir Estijos muzikantų džiazo kvartetą „Tree Stones“, su kuriuo gastroliuoja, rašo jam muziką.

Viena naujausių Dmitrijaus kūrybos laboratorijų – unikalus klavišinių instrumentų ir būgnų duetas su perkusininku Arkadijumi Gotesmanu, audžiantis spontaniškas improvizacijas iš akustinių mušamųjų dūžių ir klavišininko melodijų bei gyvos elektronikos triukų. Egzotišką dueto džiazą kartais papildo poeto Rolano Rastausko skaitomos eilės.

Su įvairiomis grupėmis D.Golovanovas koncertavo daugelio Europos šalių džiazo festivaliuose, tarp jų - „London Jazz“ (Didžioji Britanija), „Pori Jazz“ (Suomija), „Brugge Jazz“ (Belgija), „MOL Jazz“ (Vengrija), „Leipzig Jazz“ ir „Jazz in Semper Opera“ (Vokietija), „Jazz Jamboree“(Lenkija) , taip pat Šlėzvigo-Holšteino festivalyje Vokietijoje, Graikijoje, Ispanijoje, Gruzijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Latvijoje, Estijoje.

D.Golovanovo įsitikinimu, klavišinių arsenalui ir fortepijonui raiškos galimybėmis neprilygsta joks kitas instrumentas.

Saksofonininkas, kompozitorius, grupių lyderis, pedagogas Janas Maksimovičius priskiriamas prie ryškiausių Lietuvos džiazo kūrėjų. Šioje scenoje jis reiškiasi nuo 1996-ųjų, o kaip grupės lyderis ir muzikos autorius debiutavo 2002-aisiais su savo kvintetu. Vėliau menininkas pristatė autorines programas su įvairių sudėčių ansambliais – trio, kvartetu, grupe „Riot“ ir kitais - visuose svarbiausiuose šalies džiazo forumuose.

Janas pasitelkia projektams ir elektroniką, eksperimentuoja su jauniausios kartos muzikantais, reiškiasi netradicinių sudėčių ansambliuose, groja solo su klasikinės muzikos atlikėjais. Pastaruoju metu jis itin aktyviai dirba su Leonido Šinkarenkos kvartetu „Jazz 4 N“.

Saksofonininkas bendradarbiavo su daugeliu šalies džiazo grandų, tarp jų – Petru Vyšniausku, Vytautu Labučiu, Vladimiru Čekasinu, Dainiumi Pulausku, Olegu Molokojedovu, Liudu Mockūnu, Arkadijumi Gotesmanu, Vyčiu Nivinsku, Marijumi Aleksa.

Jis dalyvavo tarptautiniuose „Baltic Asteroids“, Anatolijaus Vapirovo „Mirror of Memory“ projektuose, grojo su šveicarų trio „Vein“, Timu Daisy, Byronu Wallenu, Jaroslawu Besteru, Grazyna Auguscik, Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Muzikas gastroliavo Moldovoje, Suomijoje, Graikijoje, JAV, Šveicarijoje, Švedijoje.

Janas Maksimovičius yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos lektorius.

Vienas išradingiausių ir produktyviausių Lietuvos džiazo kūrėjų perkusininkas ir kompozitorius Arkadijus Gotesmanas jau tris dešimtmečius reiškiasi šalies džiazo scenoje nesiliaudamas stebinti įdomiomis idėjomis, projektais su kitų sričių menininkais.

Jis kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, rengia projektus su šokėjais, literatais, aktoriais ir vaizduojamojo meno kūrėjais, autorinius spektaklius. Dažnas perkusininko projektų dalyvis – poetas Rolandas Rastauskas, drauge įrašęs ir albumą „J.Brodsky in memoriam“.

Arkadijui pavyksta rasti naujų džiazo scenų periferijoje ir įtraukti į savo projektus pasaulines džiazo figūras. Jis improvizavo su daugybe įvairių krypčių muzikos korifėjų, tarp jų – Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šilkloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle‘u, Timu Daisy, Joey Baronu, Barry Guy, Dominicu Duvaliu, Dave‘u Douglasu, Albertu Begeru, Martinu Küchenu, Marku Tokaru, Warrenu Smithu, Andrew Lambu.

Lietuvoje jo stabilūs partneriai yra Viačeslavas Ganelinas, Petras Vyšniauskas, Vladimiras Tarasovas, Liudas Mockūnas, Dainius Pulauskas, Tomas Kutavičius, Mindaugas Vadoklis, Saulius Petreikis ir daugelis kitų šalies džiazo meistrų. Perkusininkas muzikuoja Vilniaus džiazo orkestre, trio „ACCOsax Freeminded“, kituose kolektyvuose.

Arkadijus yra vienas nebylių filmų garsinimo gyva muzika entuziastų, populiarinantis šio žanro renginius Lietuvoje su įvairių šalių muzikantais. Perkusininkas groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, yra pristatęs Osvaldo Balakausko, Anatolijaus Šenderovo, Zitos Bružaitės, Šarūno Nako ir kitų kompozitorių kūrinių pasaulines premjeras. Jis taip pat yra Vilniaus klezmerių orkestro įkūrėjas ir narys, klezmerių muzikos festivalio rengėjas, Šeduvos perkusijos festivalio meno vadovas ir teatro „Theatrum solius quadri" įkūrėjas.

2015 metais A.Gotesmanui buvo įteiktas „Vilnius Jazz“ prizas už nuopelnus Lietuvos džiazui.

Vilnius Jazz'2017

Henri Texier Hope Quartet

Prancūzija

The Young Mothers

JAV

Evan Parker - Barry Guy - Paul Lytton

JK

ICP Orchestra

Nyderlandai

Marc Ducret trio feat. Liudas Mockūnas

Prancūzija-Lietuva

Fire! Orchestra

Švedija

Rob Mazurek

JAV

Infiltrators

Lietuva

Sunna Gunnlaugs Trio

Islandija

The History of European Jazz

Italija

 
Vilnius Jazz Young Power 2017

Bete Smate

Lietuva

13th grade

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Džiazlaif

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2017 Guests

Brave noises

Lietuva