36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Shai Maestro Trio

Izraelis

Shai Maestro - p
Barak Mori - db
Ofri Nehemya - dr

Tai tikra Izraelio džiazo svajonių komanda, subūrusi tris išskirtinius, laukiamus visame pasaulyje talentus.

Vienu ryškiausių savo kartos pianistų vadinamas Shai Maestro 2010-aisiais įkūrė savo pirmąjį trio, pakvietęs į jį bosininką iš Peru Jorge‘ą Roederį ir tautietį būgnininką Zivą Ravitzą. Ansamblis išleido keturis puikiai kritikų įvertintus albumus, išmaišė pasaulį surengdamas iki 80 koncertų per metus, pelnė vienos įdomiausių šių dienų džiazo grupių reputaciją.

Tačiau „Vilnius Jazz“ scenoje Shai Maestro prisistato su kitos sudėties trio. Jau pasikeitusi komanda įrašė prieš pat Europos turą išleistą trio albumą „The Dream Thief“, kuriuo Maestro debiutuoja ECM kompanijoje. Šiame albume pianistas įsiamžino su būgnininku Ofri Nehemya, kurį išgirsime ir festivalyje, o vietoje pirmojo bosininko scenoje bus taip pat izraelietis, vienas labiausiai šiandien vertinamų Niujorko džiazo atstovų Barakas Mori.

Trio, be Lietuvos, turo metu aplankys Ispaniją, Vokietiją, Nyderlandus, Švediją, Belgiją, Italiją, Pracūziją ir Šveicariją.

Pianistas ir kompozitorius Shai Maestro skambina fortepijonu nuo penkerių metų. Jis baigė su pagyrimu Thelmos Yellin vardo scenos menų mokylą (Thelma Yellin High School of Performing Arts) Izraelyje, 2004-2010 metais gavo už pažangumą Amerikos-Izraelio kultūros fondo stipendiją džiazo studijoms. 2002 ir 2003 metais pianistas tapo Nacionalinio džiazo ansamblių konkurso „Jazz Signs” laureatu.

Po Berklio muzikos koledžo vasaros kursų Bostone Maestro buvo skirta stipendija tolesnėms studijoms šiame koledže, bet pianistas jų atsisakė ir dėl to nepasigailėjo. Netrukus jį į savo trio pakvietė ilgametis Chicko Corea partneris bosininkas Avishai Cohenas. Su jo grupe Maestro įrašė keturis albumus, pasirodė daugybėje garsių pasaulio scenų, tarp jų – Paryžiaus „Olympia“ teatro, Vienos ir Berlyno koncertų rūmuose.

Tuo metu prasidėjo ir paties pianisto trio epopėja, liudijusi jo spartų tobulėjimą ir augančias ambicijas. „Shai Maestro trio tarsi atveria naują, kupiną stebuklų, žavesio ir grožio pasaulį, kuris prikausto intriguojančiais garsais, džiaugsmingumu ir mąslumu. Šių muzikantų pasakojamos istorijos įtraukia, jos gaivios ir nuostabios savitumu“, - rašė apie trio „All About Jazz“.

„Nors grojame kartu jau kurį laiką, jaučiamės kaip partnerystės pradžioje. Labai smalsu, kur mūsų kelias mus nuves“, - prisipažino Maestro po naujausio albumo įrašų.

Be trio, jis įrašinėjo ECM ir būsimą vokalisto Theo Bleckmanno albumą, sulaukė gerų įvertinimų už savo darbą prie būgnininko Marko Guilianos džiazo kvarteto disko.

Menininkas šiandien priskiriamas prie tokių džiazo raidą įtakojusių pianistų kaip Keithas Jarrettas, Paulas Bley ir Chickas Corea. Jo virtuoziškose, melodingose kompozicijose galima įžvelgti įvairių įtakų, tarp jų – ir gimtojo Izraelio muzikos.

Bosininkas ir kompozitorius Barakas Mori tituluojamas vienu išskirtiniausių ir labiausiai patikimų džiazo partnerių. 13-kos metų jis pradėjo džiazuoti gitaromis, o nuo 15-kos studijavo klasikinį kontrabosą.

Dar prieš baigdamas Thelmos Yellin vardo scenos menų mokyklą, Mori grojo su profesionalais ir debiutavo „Red Sea Jazz Festival“, gastroliavo užsienyje su „Young Israeli Philharmonic Orchestra“. 

1996-aisiais bosininkas buvo priimtas į vieną stipriausių Izraelio džiazo grupių, vadovaujamą saksofonininko Walterio Blandingo, o po poros metų išvyko į Niujorką, gavęs tenykščio universiteto stipendiją.

Muzikanto gastrolės po JAV prasidėjo su Erico Reedo grupe. Su ja atlikėjas debiutavo ir Japonijoje, Kubos džiazo festivalyje, įgrojo du diskus.

Vėliau Barakas įsiliejo į Peterio Cincotti grupę, su kuria pasirodė daugelyje svarbių pasaulio scenų, tarp jų – „North Sea Jazz Festival“ ir Paryžiaus „Olympia“ teatre, išleido du albumus.

Jau dešimt metų bosininkas bendradarbiauja su garsia vokaliste Madeleine Peyroux, lydėjo ją į Nicos ir „North Sea Jazz“ festivalius, Londono „Queen Elizabeth Hall“, Los Andželo „Walt Disney Concert Hall“, Paryžiaus „Olympia“ teatro, Tel Avivo operos ir kitas solidžias scenas.

Kitas dabartinis bosininko bendražygis – iškilus Izraelio saksofonininkas Eli Degibri: su jo kvartetu Mori įgrojo ne vieną diską, pasirodė įvairuose pasaulio kraštuose ir tęsia sėkmingą muzikinę kelionę.

Kontraboso virtuozą scena suvedė ir su Paula West, Jeremy Manasia, Peteriu Bernsteinu, Davidu Hazeltine‘u, Marcusu Printupu, Anatu Cohenu, Yotamu Silbersteinu, Samu Yaheliu, Benny Greenu, Kenny Washingtonu, Jimu Rotondi ir kitais džiazo meistrais.

Šiuo metu Mori dirba prie savo kaip lyderio debiutinio albumo.

Jauniausias trio narys būgnininkas Ofri Nehemya, galima sakyti, gimė su lazdelėmis rankose. Jis pirmą kartą būgnų lazdeles paėmė būdamas trejų metų ir netrukus tapo stropiu tėvo būgnininko mokiniu.

Kompozicijos ir harmonijos pagrindus berniukui suteikė klasikinio bei džiazo fortepijono pamokos, o 15-kos, pradėjęs studijuoti Thelmos Yellin vardo mokykloje, jis susitelkė į džiazą – ėmė kaupti patirtį muzikuodamas mokyklinėse džiazo grupėse ir bigbende.

Būdamas 16-kos Ofri jau pradėjo groti su Izraelio džiazo meistrais Erezu Barnoy, Danieliu Zamiru, Oferu Ganoru, Omri Moru, Amitu Friedmanu, Amosu Hoffmanu ir kitais, netrukus tapo saksofonininko Eli Degibri kvarteto nariu greta Aarono Goldbergo ir Reubeno Rogerso.

Tačiau likimas jam lėmė persikelti į JAV - po vasaros kursų Berklio muzikos koledže vaikinas gavo stipendiją mokytis Bostone dar ketverius metus, o dabar gyvena Niujorke.

2013-aisiais Ofri pradėjo gastroliuoti su bosininku Avishai Cohenu, vėliau tapo kito iškilaus bosininko Omero Avitalio grupės nariu, joje muzikuoja iki šiol, taip pat bendradarbiauja su daugeliu Niujorko džiazo korifėjų.

Vilnius Jazz'2018

Nate Wooley’s Knknighgh Quartet

JAV

Alexander Hawkins - Sofia Jernberg

JK-Švedija

Vincent Courtois

Prancūzija

Brian Marsella Trio

JAV

Ping Machine

Prancūzija

Reinless

Lietuva

Paweł Brodowski: "Krzysztof Komeda – a visionary pioneer of European Jazz"

Lenkija

Shai Maestro Trio

Izraelis

Komeda’s Incarnations

Lenkija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018

Parxess 600

Lietuva

D.Jurevičius Group

Lietuva

Dushna

Lietuva

Dvi iš Jos

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2018 Guests

Džiazlaif

Lietuva