36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Mockūnas-Mikalkėnas-Berre

Lietuva-Norvegija

Liudas Mockūnas – reeds

Arnas Mikalkėnas – p, acc

Håkonas Berre – dr

Šį iškilių Lietuvos ir Norvegijos improvizuotojų trio 2013-aisiais subūrė Liudas Mockūnas, o jau netrukus jis pradėjo savo kūrybos kelią turu po Vakarų Europą ir Šiaurės šalis. 2017-aisiais ansamblis išleido savo debiutinį albumą „Plunged“ su Mockūno ir Mikalkėno kompozicijomis skandinavų improvizacinės muzikos kompanijoje „Barefoot records“.

Abiejų lietuvių – improvizacinės muzikos lyderio šalyje Mockūno bei jo idėjų sekėjo Mikalkėno – kūryba sudaro ir trio repertuaro pagrindą. Tai modernus kamerinis džiazas, įkvėptas šiuolaikinės akademinės muzikos bei „free“ džiazo. Trio kompozicijoms būdinga laisvųjų improvizacijų gausa, netradicinis instrumentų skambesys, „noise“ estetika.

Liudas Mockūnas yra vienas žymiausių improvizacinės muzikos kūrėjų Baltijos šalyse, multiinstrumentininkas, kompozitorius, grupių lyderis. Baigęs Lietuvos muzikos ir teatro akademiją bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją, jis greitai įsitvirtino Europos improvizacinės muzikos scenoje.

Šiandien tai dinamiškiausias Lietuvos džiazo kūrėjas, nuolat migruojantis per Europos festivalius ir džiazo klubus, randantis vis naujų kūrybos partnerių tarp Skandinavijos, Baltijos šalių, Lenkijos, Rusijos, Portugalijos ir kitų kraštų muzikantų.

Liudas yra grupės „Mockūno Nuclear“ bei „Traffic Trio“ lyderis, tarptautinių džiazo kolektyvų „Toxikum“, elektroakustinio trio „Red Planet“ vienas lyderių, „Copenhagen Art Ensemble“, Markuso Pesoneno „Hendecet“, Stefano Pasborgo „Free Moby Dick“ ir „Odessa 5“, tarptautinių grupių „Dirty Mountain“, „Heavy Beauty“, Mikko Innaneno „Innkvisitio“, šiuolaikinės muzikos ansamblių „Gaida“, „Konvoj Art“ bei Lietuvos ansamblių tinklo narys.

Muzikas groja duetuose su M.Ducret ir Ryoji Hojito, Barry Guy, Williamu Hookeriu, Petru Geniušu, Artūru Bumšteinu, Vladimiru Tarasovu, Mikko Innanenu, bendradarbiauja su Pierre’u Dorge bei jo „New Jungle Orchestra“, Jacobu Anderskovu, Nilsu Davidsenu, Vladimiru Čekasinu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Jonasu Westergaardu, Jakobu Riisu, Jaaku Sooääru, Hugo Carvalhais ir daugybe kitų savitų džiazo kūrėjų.

Jis grojo ir su Andrew Hillo „Jazz Par“ oktetu, „Ibrahim Electric“, britų „TrioVD“, „Free Tallinn Trio“, Matsu Gustaffssonu, Raymondu Stridu, Franku Gratkowskiu ir kitais džiazo novatoriais.

2004 metais Liudas kartu su Stefanu Pasborgu pelnė Danijos muzikos apdovanojimą už grupės „Toxikum“ albumą. Saksofonininko meistriškumas yra įvertintas ir Lietuvos, Latvijos bei Prancūzijos džiazo konkursų premijomis, džiazo festivalių „Vilnius Jazz“ ir „Birštonas“ prizais už nuopelnus Lietuvos džiazui, Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“.

2011 metais menininkui įteiktas Lietuvos teatralų apdovanojimas „Auksinis scenos kryžius“ už geriausią muziką dramos spektakliui. Mockūnas taip pat yra parašęs muzikos „Copenhagen Art Ensemble“, Klaipėdos kameriniam orkestrui bei styginių kvartetui „Chordos“.

Jis vertinamas ir kaip šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas, žinomų kompozitorių Broniaus Kutavičiaus, Anatolijaus Šenderovo, Arvydo Malcio, Viačeslavo Ganelino, Dietricho Eichmanno, Vykinto Baltako, Ramintos Šerkšnytės, Giedriaus Puskunigio, Osvaldo Balakausko, Vytauto Germanavičiaus kūrinių interpretuotojas.

Saksofonininkas koncertavo kaip solistas su „Kralovy Hradec Symphony Orchestra“, Lietuvos valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, Šv.Kristoforo ir Klaipėdos kameriniais orkestrais, styginių kvartetu „Chordos“. Su įvairiais kolektyvais jis gastroliavo daugelyje Europos šalių, JAV, Kinijoje, Japonijoje, Izraelyje.

Atlikėjo diskografiją sudaro apie 60 albumų. Jis yra vienas nepriklausomos įrašų kompanijos „NoBusiness Records“ įkūrėjų bei strategų.

Mockūnas daug nuveikė ir kaip džiazo pedagogas. Būtent jo ir kompozitoriaus Vykinto Baltako pastangomis LMTA atsirado šiuolaikinės muzikos ir laisvosios improvizacijos studijų programa, išugdžiusi jau visą būrį stiprių improvizacinės muzikos atstovų.

Arnas Mikalkėnas – nekomercinei improvizacinei muzikai pasišventęs kompozitorius, klavišininkas ir akordeonininkas.

Šis garsui atidus kūrėjas drąsiai laužo muzikinius rėmus gludindamas savitą kūrybos braižą.

Vienas pagrindinių Arno kolektyvų yra „Fluxus“ įkvėptas laisvojo džiazo trio „Ąžuoliniai berželiai“. Jis taip pat groja duete su trimitininku Dominyku Vyšniausku, trio su saksofonininku Liudu Mockūnu ir norvegų būgnininku Hakonu Berre, kuria muziką Kauno dramos teatrui, dalyvauja spektakliuose.

Produktyvi partnerystė klavišininką siejo su šiuolaikinio alternatyvaus teatro bei hepeningų kūrėju Justinu Kalinausku.

Mikalkėnas bendradarbiavo su daugeliu žinomų Lietuvos ir užsienio improvizacinės muzikos meistrų, tarp jų – Vytautu Labučiu, Arkadijumi Gotesmanu, Daliumi Naujokaičiu, Arvydu Joffe, Kenny Wollesenu, Anne Liis Poll, Lasse Lindgrenu, Jerohme Fourrier, Kenu McCannu, Francesco Angiuli.

Menininkas daug laiko skiria ir pedagoginei veiklai. Šiuo metu jis dėsto Lietuvos teatro ir muzikos akademijos studentams, neseniai Kaune kartu su verslininke Daiva Masaityte atidarė neformalaus muzikinio ugdymo erdvę „Jazz Academy“.

Håkonas Berre pastaruosius 15 metų gyvena ir kuria kaip laisvasis menininkas Danijoje. Su Mockūnu jį sieja keli projektai, tarp jų – „noise“ trio „Angel“, „free“ džiazo trio „Peter Friis Nielsen Kalas“. Lietuvoje būgnininkas pirmą kartą prisistatė su trio „Angel“ 2012 metais.

Håkono išgaunamų garsų paletė neaprėpiama, jo priemonių arsenalas – nuo tradicinės perkusijos iki puodų dangčių, grandinių ir elektronikos. Būgnininko išradingumą ir eksperimentų pomėgį liudija beveik 30 jo įgrotų kompaktinių diskų bei vinilo plokštelių. Jis yra leidybos kompanijos „Barefoot records“ artistas bei vienas įkūrėjų.

Berre reiškiasi daugybėje grupių kaip vienas lyderių, tarp jų – „Angel“, „haUtUllin“, „The Mighty Mouse”, „Härja” , „Peter Friis Nielsen Kalas”. Jis grojo pasaulio scenose su improvizacinės muzikos grandais Peteriu Brötzmannu, Philu Mintonu, Axeliu Dörneriu, Johnu Tchicai, Petteriu Wettre, Peteriu Friis-Nielsenu, Hilmaru Jenssonu, Mikko Innanenu, Tobiasu Deliusu, Rolandu Ramananu, Fredu Lonberg-Holmu.

Būgnininkas kuria ir aranžuoja muziką teatro spektakliams bei meno parodoms, pristatė savo interaktyvių garso instaliacijų Vokietijos ir Danijos meno muziejuose. 

Vilnius Jazz'2019

Sofia Rei & JC Maillard

Argentina-JAV

Tommy Got Waxed

Nyderlandai-Lietuva

Hermia-Ceccaldi-Darrifourcq

Belgija-Prancūzija

The Art Ensemble of Chicago - 50th Anniversary

JAV

Ganelin-Vyšniauskas-Pashkevich-Gotesman

Izraelis-Latvija-Lietuva

Rodrigo Amado Motion Trio feat. Alexander von Schlippenbach

Portugalija-Vokietija

Ian Patterson: "Great Black Music: From Africa to Saturn and Beyond"

Airija

Milasius Power Band

Lietuva

Sun Ra Arkestra

JAV

Mockūnas-Mikalkėnas-Berre

Lietuva-Norvegija

Murray – Håker Flaten – Nilssen-Love

JAV-Norvegija

 
Vilnius Jazz Young Power 2019

VR Quartet

Lietuva

I’m Out

Lietuva

MartisMatisLukisVainius

Lietuva

Kanalizacija

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2019 Guests

Castor Stetson

Lietuva