36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Castor Stetson

Lietuva

Deimantas Balys – g
Arnas Mikalkėnas – p
Kazimieras Jušinskas – saxes
Nojus Drąsutis – b
Domantas Razmus – dr

Tai perspektyvių muzikantų grupė, 2016-aisiais suburta Demanto Balio. Iki šių metų ji gyvavo kaip „D.Jurevičius Group“. Kolektyvas atlieka tik originalias kompozicijas, kuriose dera įvairūs muzikiniai stiliai ir moderni džiazo kalba.

Per dvejus gyvavimo metus grupė spėjo pasirodyti įvairiuose muzikos festivaliuose, tarp jų – „Vilnius Mama Jazz“, „Vilnius Jazz“, Elektrėnų džiazo festivalyje, „ Freedom Jazz Festival“ Lenkijoje.

Pernai kolektyvas laimėjo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso „Grand Prix“, o šiemet surengė koncertų turą po Baltijos šalis ir išleido savo pirmąjį albumą „Captured Music“ su autorine Balio kūryba.

Kvinteto narius vienija kūrybingumas ir savitas požiūris į muziką bei aplinką.

Praėjusiame VJYP konkurse grupė pasirodė kiek kita sudėtimi. Šį kartą neišgirsime Donato Petreikio ir Domo Žeromsko – juos pakeitė Jušinskas ir Mikalkėnas.

Deimantas Balys studijavo Vilniaus konservatorijoje, Danijos karališkoje muzikos akademijoje Olborge, tęsė mokslus Vilniaus kolegijos ritminės muzikos katedroje, o šiemet baigė šiuolaikinės muzikos ir laisvojo džiazo specialybės magistro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA).

Gitaristas grojo įvairiausiose grupėse, tarp jų – „Soul Syrup“, „Such’a’Trip“, „TribalVibe“, „Diama“, „Maneuver“. Tačiau reikšmingiausias jo projektas – 2016 metais įkurtas kvintetas „D.Jurevičius Group“.

Pernai šis kolektyvas laimėjo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso „Grand Prix“ ir pasirodys svečių teisėmis šių metų konkurse, bet – jau nauju pavadinimu „Castor Stetson“.

Deimantas dalyvavo taip pat „Kaunas Jazz“, „Vilnius Mama Jazz“, „PIN dienos“, „Druskomanijos“, „Ariogala Jazz“ festivaliuose Lietuvoje bei „Saeby Jazzfestival“ Danijoje, „Freedom Jazz Festival“ Lenkijoje, koncertų cikle Baltijos šalyse.

Arnas Mikalkėnas – nekomercinei improvizacinei muzikai pasišventęs kompozitorius, klavišininkas ir akordeonininkas.

Šis garsui atidus kūrėjas drąsiai laužo muzikinius rėmus gludindamas savitą kūrybos braižą.

Vienas pagrindinių Arno kolektyvų yra „Fluxus“ įkvėptas laisvojo džiazo trio „Ąžuoliniai berželiai“. Jis taip pat groja duete su trimitininku Dominyku Vyšniausku, trio su saksofonininku Liudu Mockūnu ir norvegų būgnininku Hakonu Berre, kuria muziką Kauno dramos teatrui, dalyvauja spektakliuose.

Produktyvi partnerystė klavišininką siejo su šiuolaikinio alternatyvaus teatro bei hepeningų kūrėju Justinu Kalinausku.

Mikalkėnas bendradarbiavo su daugeliu žinomų Lietuvos ir užsienio improvizacinės muzikos meistrų, tarp jų – Vytautu Labučiu, Arkadijumi Gotesmanu, Daliumi Naujokaičiu, Arvydu Joffe, Kenny Wollesenu, Anne Liis Poll, Lasse Lindgrenu, Jerohme Fourrier, Kenu McCannu, Francesco Angiuli.

Menininkas daug laiko skiria ir pedagoginei veiklai. Šiuo metu jis dėsto Lietuvos teatro ir muzikos akademijos studentams, neseniai Kaune kartu su verslininke Daiva Masaityte atidarė neformalaus muzikinio ugdymo erdvę „Jazz Academy“.

Kazimieras Jušinskas džiazo muzika pradėjo domėtis Vilniaus konservatorijoje, studijas tęsė LMTA džiazo katedroje ir šiuolaikinės muzikos katedroje.

Saksofonininkas aktyviai koncertuoja Lietuvos džiazo festivaliuose su grupėmis „Brave Noises“ ir „Džiazlaif“ (su abiem yra laimėjęs VJYP „Grand Prix“), dalyvauja tarpdisciplininiuose projektuose. Jis taip pat yra grupės „The Septet“ bei saksofonų kvarteto „Katarsis4” narys.

Nojus Drąsutis atkreipė į save dėmesį dar mokydamasis Balio Dvariono dešimtmetėje muzikos mokykloje, kur įspūdingai reiškėsi saksofonininko Vytauto Labučio suburtame moksleivių džiazo ansamblyje, koncertavo su juo šalies džiazo festivaliuose.

Bosininkas laimėjo pirmąsias vietas su Olego Molokojedovo vadovaujamu džiazo ansambliu tarptautiniame džiazo konkurse „Don Chento Jazz“ Kaliningrade bei tarptautiniame konkurse „Muzika be sienų“, įsiamžino šio ansamblio kompaktiniame diske.

Nojaus kartu su keturiais muzikos mokyklos bendramoksliais įkurta grupė „Made in 234“ 2014-aisiais laimėjo VJYP konkurso „Grand Prix“, o po metų – pagrindinį prizą studentų džiazo konkurse Tirgu Mureše (Rumunija). Pernai būgnininkas pelnė VJYP „Grand Prix“ su „D.Jurevičius Group“.

N.Drąsutis taip pat groja V.Labučio grupėje „Silent Blast“. Jis pasirodė beveik visuose didžiuosiuose Lietuvos džiazo festivaliuose bei Latvijos „Saulkrasti Jazz“.

Domantas Razmus 2017 metais baigė bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos džiazo skyriuje. Jau nuo 2012 metų jis sėkmingai koncertuoja su žinomais Lietuvos džiazo bei kitų stilių muzikantais, tarp jų - Dmitrijumi Golovanovu, Kęstučiu Vaiginiu, Vyčiu Nivinsku, Vyčiu Smolskumi, Armanu Isojanu, Klaudijumi Štuopiniu.

2012 metais D.Razmus laimėjo ,,Vilnius Jazz Young Power” konkurso ,,Grand Prix” su grupe ,,R.A.D.D.”, o 2016-aisiais - su grupe ,,TDT”. 2017 metais jam skirta pirmoji vieta būgnininkų konkurse ,,Tamsta Drumday”. Nuo 2016-ųjų jis yra džiazo kvinteto „Cinamon“ narys, koncertavo su juo Lietuvoje ir Vokietijoje.

Būgnininkas sukaupė nepaprastai spalvingą išraiškos priemonių arsenalą. Jo grojimo stiliui būdingi pop-, funko, ,,fusion” elementai, jis semiasi įkvėpimo tradiciniame džiaze, nuo paauglystės pamėgtoje hardroko ir pankroko muzikoje, yra linkęs į avangardinius ir ,,free” džiazo ieškojimus. 

Vilnius Jazz'2019

Sofia Rei & JC Maillard

Argentina-JAV

Tommy Got Waxed

Nyderlandai-Lietuva

Hermia-Ceccaldi-Darrifourcq

Belgija-Prancūzija

The Art Ensemble of Chicago - 50th Anniversary

JAV

Ganelin-Vyšniauskas-Pashkevich-Gotesman

Izraelis-Latvija-Lietuva

Rodrigo Amado Motion Trio feat. Alexander von Schlippenbach

Portugalija-Vokietija

Ian Patterson: "Great Black Music: From Africa to Saturn and Beyond"

Airija

Milasius Power Band

Lietuva

Sun Ra Arkestra

JAV

Mockūnas-Mikalkėnas-Berre

Lietuva-Norvegija

Murray – Håker Flaten – Nilssen-Love

JAV-Norvegija

 
Vilnius Jazz Young Power 2019

VR Quartet

Lietuva

I’m Out

Lietuva

MartisMatisLukisVainius

Lietuva

Kanalizacija

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2019 Guests

Castor Stetson

Lietuva