36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Arnas Mikalkėnas Trio

Lietuva

Arnas Mikalkėnas - p
Eugenijus Kanevičius - db
Marijus Aleksa - dr

Universalūs džiazo kūrėjai pirmą kartą pasirodo šia sudėtimi. Trijulę subūrė klavišininkas A.Mikalkėnas, bet jis nevadina savęs šio ansamblio lyderiu, nors koncerte skambės ir jo autorinė programa. Arnas įsitikinęs, kad talentingi partneriai praturtins ją savo idėjomis ir meistryste – kompozicijos suskambės netikėtai net jam pačiam.

Tačiau šis projektas nėra joks eksperimentas, o trio nariai – atsitiktiniai scenos partneriai. Būtent su šiais senais savo pažįstamais A.Mikalkėnui rūpėjo išbandyti tradicinio džiazo trio žanrą. Arnas yra nemažai grojęs su E.Kanevičiumi. Karjeros pradžioje jis muzikavo ir su M.Aleksa, o vėliau sekė jo veiklą svetur, tad dabar bendraminčiai pirmą kartą susitiks scenoje po ilgos pertraukos jau kaip brandūs improvizuotojai.

Arnas Mikalkėnas – improvizacinei muzikai pasišventęs klavišininkas, perkusininkas, kompozitorius, ansamblių lyderis, pedagogas ir daugelio projektų siela.

2011-2015 m. menininkas studijavo džiazo fortepijoną Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijoje, 2015-2017 m. – elektroninės muzikos kompoziciją ir atlikimą Kauno technologijų universitete.

Šis garsui atidus kūrėjas drąsiai laužo muzikinius rėmus, gludindamas savitą kūrybos braižą. Itin dažnas jo kūrybos partneris yra L.Mockūnas, su kuriuo Arnas pasirodo „Improdimensijos“ cikle įvairių sudėčių ansambliuose, nuo 2013 metų muzikuoja trio su Danijoje gyvenančiu norvegų būgnininku Haåkonu Berre. Trijulė apkeliavo su koncertais Lietuvą, Estiją, Norvegiją ir Čekiją, išleido originalios kūrybos albumą „Plunged“ („Barefoot Records“).

Dar vienas svarbus Arno kolektyvas yra „Fluxus“ įkvėptas laisvojo džiazo trio „Ąžuoliniai berželiai“. Menininkas taip pat groja duetuose su Tomu Razmumi, Dominyku Vyšniausku, kuria muziką Kauno dramos teatrui, dalyvauja spektakliuose. Produktyvi partnerystė improvizuotoją siejo su šiuolaikinio alternatyvaus teatro bei hepeningų kūrėju Justinu Kalinausku.

Mikalkėnas bendradarbiavo su daugeliu žinomų Lietuvos ir užsienio improvizacinės muzikos meistrų, tarp jų – Vytautu Labučiu, Arkadijumi Gotesmanu, Daliumi Naujokaičiu, Arvydu Joffe, Yumiko Yoshimoto, Michaelu Moore‘u, Santiago Quintansu, Krestenu Osgoodu, Anto Pettu, Kenny Wollesenu, Anne Liis Poll, Lasse Lindgrenu, Jerome Fourrier, Kenu McCannu, Francesco Angiuli, Nuria Andorrà.

Menininkas daug laiko skiria ir pedagoginei veiklai. 2018 metais jis kartu su verslininke Daiva Masaityte atidarė Kaune neformalaus muzikinio ugdymo erdvę „Jazz Academy“ kūrybingiems jaunuoliams, kurių netenkina valstybinių muzikos mokyklų programos. Muzikas taip pat dėsto LMTA.

A.Mikalkėnas koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Airijoje, Lenkijoje ir kitose šalyse.

Vienas universaliausių Lietuvos bosininkų Eugenijus Kanevičius džiazo scenoje – jau beveik ketvirtį amžiaus. Jis grojo su kone visais Lietuvos džiazo kūrėjais įvairiausią muziką – nuo radikalaus „free“ iki melodingo meinstrymo.

Bosininkas dalyvavo reikšminguose Petro Vyšniausko, Juozo Milašiaus, Liudo Mockūno, Vytauto Labučio, Vladimiro Tarasovo, Tomo Kutavičiaus projektuose, grojo Kauno bigbende, Vilniaus džiazo kvartete, V.Tarasovo „Lithuanian Art Orchestra“ programose, bendradarbiavo su estų saksofonininko Raivo Tafenau kvartetu bei bigbendu "Dream Big Band". Pastaraisiais metais E.Kanevičius įspūdingai reiškėsi trio su L.Mockūnu ir V.Tarasovu, įrašė su jais vinilo albumą „Intuitus“, kurį išleido „NoBusiness Records“ kompanija.

Eugenijaus kompozicijos skamba Raivo Tafenau kvarteto, L.V.K.A. ir kitų grupių albumuose. Jis rašo muziką vaikams, teatrui ir kinui, kuria giesmes.

Su įvairiais kolektyvais atlikėjas gastroliavo Bulgarijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Olandijoje, Norvegijoje, Švedijoje, Suomijoje, Austrijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje bei kitose šalyse.

2004 metais E.Kanevičiaus veikla buvo įvertinta Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“.

Vienas įdomiausių ir profesionaliausių šalies būgnininkų Marijus Aleksa pernai sugrįžo į Lietuvą po Londone praleisto dešimtmečio. Marijaus įsitikinimu, svarbiausia gyvenime yra laisvė. Jos paieškos lėmė netipišką šio menininko kūrybos kelią.

Būdamas tik 12-kos, Marijus įkūrė savo pirmąją grupę su broliu bosininku Domu Aleksa, o po kelerių metų jau galėjo pragyventi iš muzikos. Džiazo scenoje jis debiutavo 1999-aisiais, būdamas trylikos metų. Tai įvyko festivalyje „Vilnius Jazz“. Marijus iki šiol išlieka jauniausias džiazo atlikėjas, pasirodęs šiame festivalyje. 

21-erių jis buvo pagrojęs kone su visais ryškiausiais mūsų avangardininkais ir džiazo dėstytojais, tad leidosi tobulėti svetur. Nusivylęs studijomis Berlyne, būgnininkas įsikūrė Londone ir ėmė kaupti patirtį muzikuodamas džiazo klubuose. Per trejus metus jis įsiliejo į vietos muzikantų bendruomenę, o kitus septynerius jau skraidė po pasaulį koncertuodamas ir įrašinėdamas muziką.

M.Aleksa per metus surengia maždaug pusantro šimto pasirodymų įvairiuose žemynuose. Jis grojo su daugeliu pop- ir džiazo žvaigždžių, tarp jų – „All Saints“, „Blue“, „Maverick Sabre“, Anthony Josephu, Femi Temowo, Dennisu Rollinsu, China Moses. Šiemet Marijus įgrojo albumą „Ronnie Scott‘s“ džiazo klube su „Grammy“ laimėtojo, „Snarky Puppy“ grupės klavišininko Billo Laurance‘o trio „The Pines“.

Lietuvis atstovavo Didžiosios Britanijos jaunajai džiazo kartai rinktiniame kvartete „New Band Leaders Quartet“ su ryškiausiomis dabartinėmis Anglijos džiazo žvaigždėmis Nubya Garcia, Ashley Henry ir Davidu Mrakporu, dalyvavo viename prestižiškiausių džiazo festivalių pasaulyje „Blue Note at Sea“ (JAV), įrašinėjo muziką žymiausiose pasaulio studijose „Abbey Road“ bei „Air studios“, pasirašė sutartį su įtakinga muzikos leidybos kampanija „SONY/ATV“.

Prieš dvejus metus būgnininkas išleido savo pirmąjį autorinį vinilo albumą „Maps“ su Londono šiuolaikinio džiazo pažibomis.

Grįžęs į Lietuvą, Marijus jau spėjo čia įkurti savo ritmo mokyklą ir praėjusią žiemą surengė su bičiuliais iš Londono „Tamsta“ klube džiazo festivalį „Tamsta Jazz Weekend“, kurį žada tęsti.

Pagaliau šį pasaulio pilietį išgirsime grojantį su lietuviais lietuviško džiazo festivalio scenoje.

Vilnius Jazz'2020

Improdimensija orchestra

Lietuva

DJ Extended feat. Kazimieras Jušinskas

Lietuva

Dainius Pulauskas Trio

Lietuva

Arkady Gotesman’s project Prayer

Lietuva

Arnas Mikalkėnas Trio

Lietuva

Gailė Griciūtė - Juozas Milašius

Lietuva

Low Blow

Lietuva-JAV

Užupis

JAV-Lietuva

Words and Letters

Lietuva

Milašius-Kutavičius-Naujokaitis feat. Lithuanian Young Composers Orchestra LP presentation

Lietuva

POST-SCRIPTUM: Jubiliejinis Dainiaus Pulausko 60-mečio ir DPG 25-mečio koncertas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020

Matt Deiman

Lietuva

Juzt

Lietuva

Lithuanian Youth Jazz Orchestra

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2020 Guests

Kanalizacija

Lietuva