36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Lisbon Underground Music Ensemble (L.U.M.E)

Portugalija

Marco Barroso – p. composition, direction
Manuel Luís Cochofel – fl
Paulo Gaspar – scl
João Pedro Silva – ss
Tomás Marques – as
Mateja Dolsak – ts
Gabriela Figueiredo – bs
Gileno Santana, João Silva, Ricardo Carvalho – tps
Rúben da Luz, Eduardo Lála, Mário Vicente – tbs
Miguel Amado – b
Vicky Marques – dr

Ansamblį 2006-aisiais subūrė džiazo pianistas ir kompozitorius Marco Barroso iš džiazo ir klasikinės muzikos virtuozų, kuriuos sieja panašūs muzikiniai polinkiai, noras žengti neišbandytais kūrybos keliais.

15 muzikantų vienijantis kolektyvas laužo klasikinio bigbendo kanonus ir konvencijas. Savo eksperimentinės dvasios muzika, kuriai pasitelkia džiazo, roko, fanko, akademinės muzikos ir kitų žanrų žodyną, jis atveria naujus estetinius horizontus ir tarsi klausia: „O jeigu...?“

Kritikai L.U.M.E vadina unikaliu skambančiu organizmu, dinamiškai laviruojančiu tarp kompozicijos ir improvizacijos, gebančiu suderinti net kakofoniją ir baladžių lyriką.

Per 15 gyvavimo metų L.U.M.E muzikavo daugybėje festivalių ir koncertų, gastroliavo Ispanijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Nyderlanduose, Slovėnijoje. Ansamblio pasirodymas prestižiniame Moers festivalyje Vokietijoje 2016-aisiais buvo pripažintas vienu geriausių ir pelnė jam „London Jazz News“ pagyras kaip vienam efektingiausių ir dinamiškiausių šio žanro kolektyvų šiandienos džiazo scenoje.

Labai sėkmingai L.U.M.E prisistatė ir 2018-ųjų Europos džiazo tinklo konferencijos dalyviams, o 2019-aisiais sužibėjo džiazo mugėje „jazzahead!“ Bremene.

Portugalai yra įsiamžinę trijuose autoriniuose albumuose. Pirmąjį „L.U.M.E“, išleistą 2010-aisiais, vėliau perleido olandų kompanija „Challenge“. 2016 metais pasirodęs antrasis grupės albumas „Xabregas 10“ jai pelnė aukščiausius „All About Jazz“, „Free Jazz Blog“, NPR, „jazz.pt“ įvertinimus, ne vieną Metų grupės nominaciją, pateko į metų geriausiųjų sąrašus.

Šį rudenį kolektyvo diskografiją papildė trečias albumas „Las Californias“, kurio pristatymui ir skiriamas šis europinis turas. Jo muzika apibūdinama, kaip „utopiškas prarastų svajonių prisiminimų kraštovaizdis“.

„Vilnius Jazz“ – antroji iš septynių šio albumo pristatymo stotelių. Po pasirodymo Lietuvoje L.U.M.E tęs turą Portugalijoje ir Makedonijoje, o lygiai po mėnesio užbaigs Londono džiazo festivalyje.

Vilnius Jazz'2021

FreeFS

Lietuva

Paal Nilssen-Love’s Large Unit

Norvegija-Švedija-Danija-Suomija-Brazilija

Liudas Mockūnas - Agusti Fernandez - Christian Windfeld

Lietuva-Ispanija-Danija

Improdimensija orchestra

Lietuva

Vitalijus Gailius: Then and now or a glance at the young (non)jazz generation

Lietuva

Sainkho Namtchylak – Kazuhisa Uchihashi

Austrija-Japonija

Suo Suo

JAV-Lietuva

Lisbon Underground Music Ensemble (L.U.M.E)

Portugalija

Now We Are Here: A Tribute to Jonas Mekas

JAV-Italija-Lietuva

NoJo Airlines

JAV-Italija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021

21st Century Quintet

Lietuva

Luvhurts

Lietuva

Kontrazztas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021 Guests

Juzt

Lietuva