36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

FreeFS

Lietuva

Kęstutis Sova – saxes,
Tadas Petkevičius-Grajauskas – g
Arnas Mikalkėnas – dr

Prieš kelerius metus susikūręs trio suvienijo Kauno ir Klaipėdos improvizuotojus. Visi jie – universalūs muzikantai, laisvojo džiazo mėgėjai. Noras groti kartu padeda bendraminčiams įveikti juos skiriančius nuotolius, juolab kad muzikantus sieja ir pedagoginė veikla A.Mikalkėno įkurtoje privačioje „Jazz Academy“.

Be to, Arnas ir Kęstutis kartu inicijavo ir tebegloboja Lietuvos jaunimo džiazo orkestrą, subūrusį jaunuosius talentus iš visos šalies – net atokiausių jos kampelių. Pernai šis kolektyvas tapo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finalininku.

A.Mikalkėno iniciatyva atsirado ir „FreeFS“. Trio atlieka daugiausia Arno bei grupės gitaristo kompozicijas, kurioms būdinga įvairiausių stilių – nuo laisvojo džiazo ir avangardo iki roko ir meinstrymo – samplaika.

„FreeFS“ yra išleidęs kasetės formatu albumą „Malafa“, koncertavo Estijoje, Serbijoje ir Lietuvoje.

Saksofonininkas Kęstutis Sova – klaipėdietis, labiausiai žinomas kaip muzikantas, pedagogas, kolektyvų lyderis Vakarų Lietuvoje. Jis subūrė geriausius šio regiono džiazo muzikantus – profesionalus ir studentus, dabartinius ir buvusius klaipėdiečius – į Klaipėdos džiazo orkestrą, kokio uostamiestis iki tol neturėjo, taip pat groja didelės sudėties grupėje „Klaipėda SKA Foundation“, dalyvauja džiazo projektuose su bendraminčiais iš Vilniaus ir Kauno.

Atlikėjas yra Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Klaipėdos fakulteto bei šiemet įsteigto A.Mikalkėno „Jazz Academy“ Klaipėdos filialo dėstytojas, Šiaulių bigbendo artistas, Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro solistas.

Scena saksofonininką suvedė su daugybe užsienio atlikėjų, tarp jų – Jojo Mayeriu, Lasse Lingrenu, Alessandro Florio, Goranu Krmacu, Adra Karim, Vernu Spevaku, Davidu Katzu, Perico Sambeatu, Viktorija Pilatovič, Nicole Zuraitis.

2017 metais už nuopelnus uostamiesčio džiazui menininkas įvertintas Klaipėdos pilies džiazo festivalio įsteigtu „Džiazo žvaigždės“ apdovanojimu.

Tadas Petkevičius-Grajauskas – vienas įdomiausių jaunosios kartos džiazo ir improvizacinės muzikos gitaristų, kuriam neegzistuoja stilistiniai tabu. Jį sieja ilgametė partnerystė su A.Mikalkėnu. Atlikėjas dėsto ir kolegos įsteigtoje „Jazz Academy“, yra Vytauto Didžiojo universiteto muzikos akademijos Džiazo katedros pedagogas.

Tadui teko muzikuoti su daugeliu iškilių improvizuotojų, tarp jų – Liudu Mockūnu, Michaeliu Moore’u, Yumiko Yoshimoto. Gitaristas pasirodė Novi Sado (Serbija), Vilniaus ir Kauno džiazo festivaliuose.

Arnas Mikalkėnas – improvizacinei muzikai pasišventęs multiinstrumentininkas, kompozitorius, ansamblių lyderis, pedagogas ir daugelio projektų siela.

Garsui atidus kūrėjas drąsiai laužo muzikinius rėmus, gludindamas savitą kūrybos braižą. Itin dažnas jo kūrybos partneris yra L.Mockūnas, su kuriuo Arnas įkūrė „Improdimensijos“ orkestrą, pasirodo „Improdimensijos“ cikle įvairių sudėčių ansambliuose, nuo 2013 metų muzikuoja trio su Danijoje gyvenančiu norvegų būgnininku Haåkonu Berre. Trijulė apkeliavo su koncertais Lietuvą, Estiją, Norvegiją ir Čekiją, išleido originalios kūrybos albumą „Plunged“ („Barefoot Records“).

Dar vienas svarbus Arno kolektyvas yra „Fluxus“ įkvėptas laisvojo džiazo trio „Ąžuoliniai berželiai“. Menininkas taip pat groja duetuose su Tomu Razmumi ir Dominyku Vyšniausku, produktyvi partnerystė improvizuotoją siejo su šiuolaikinio alternatyvaus teatro bei hepeningų kūrėju Justinu Kalinausku.

A.Mikalkėnas bendradarbiavo su daugeliu žinomų improvizacinės muzikos meistrų, tarp jų – Yumiko Yoshimoto, Michaelu Moore’u, Santiago Quintansu, Krestenu Osgoodu, Anto Pettu, Kenny Wollesenu, Anne Liis Poll, Lasse Lindgrenu, Jerome Fourrier, Kenu McCannu, Francesco Angiuli, Nuria Andorrà, Mikolajumi Trzaska, Davidu Stackenu, Kirke Karja.

Menininkas daug laiko skiria pedagoginei veiklai. 2018 metais jis kartu su Daiva Masaityte atidarė Kaune neformalaus muzikinio ugdymo erdvę, skirtą improvizacinei muzikai „Jazz Academy“, taip pat dėsto LMTA.

A.Mikalkėnas koncertavo Italijoje, Vokietijoje, Airijoje, Lenkijoje, Estijoje, Norvegijoje, Latvijoje, Čekijoje, Austrijoje, Ispanijoje, Jungtinėje Karalystėje, Serbijoje, Rumunijoje, Prancūzijoje ir kitose šalyse.

Atlikėjo diskografiją sudaro per 20 albumų.

Vilnius Jazz'2021

FreeFS

Lietuva

Paal Nilssen-Love’s Large Unit

Norvegija-Švedija-Danija-Suomija-Brazilija

Liudas Mockūnas - Agusti Fernandez - Christian Windfeld

Lietuva-Ispanija-Danija

Improdimensija orchestra

Lietuva

Vitalijus Gailius: Then and now or a glance at the young (non)jazz generation

Lietuva

Sainkho Namtchylak – Kazuhisa Uchihashi

Austrija-Japonija

Suo Suo

JAV-Lietuva

Lisbon Underground Music Ensemble (L.U.M.E)

Portugalija

Now We Are Here: A Tribute to Jonas Mekas

JAV-Italija-Lietuva

NoJo Airlines

JAV-Italija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021

21st Century Quintet

Lietuva

Luvhurts

Lietuva

Kontrazztas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021 Guests

Juzt

Lietuva