36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Vitalijus Gailius: Then and now or a glance at the young (non)jazz generation

Lietuva

Vitalijus Gailius

Anksčiau ir dabar arba žvilgsnis į jaunąją (ne)džiazo kartą

Turbūt kiekvienam aktyviau besidominčiam džiazu yra tekę išgirsti diskusijas apie Vilniaus džiazo mokyklą, Ganelino trio ir jų įtaką ištisoms muzikantų grupėms ar kartoms. Tokių pokalbių kontekste neretai bandoma ieškoti paralelių, kartais labai tiesioginių, tarp anuometinių tendencijų ir šiuo metu kuriančių muzikantų. Tačiau, kaip rodo istorijos pamokos, jaunimas dažnai tampa tąja jėga, kuri entuziastingai, idealistiškos dvasios genama meta rimtą iššūkį praeities reliktams ir sukuria kažką esmingai naujo.

Ar Lietuvos jaunuoliai ir jaunuolės jau metė tokį iššūkį legendinio Ganelino trio tradicijai? Kur link keliauja jų kūryba? Kaip mūsų šalies jaunosios kartos atstovai atrodo pasaulio kontekste? Tai tik dalis klausimų, kuriuos 34-ajame „Vilnius Jazz“ festivalyje pabandys paknibinėti muzikos apžvalgininkas Vitalijus Gailius. Žinoma, jam vienam atrasti neginčijamus atsakymus turbūt nepavyks, todėl tikimasis, kad šis vakaras, prasidėsiantis vieno žmogaus monologu, virs aktyvia ir turininga diskusija su publika.

Vitalijus Gailius – muzikos mylėtojas ir nepriklausomas muzikos apžvalgininkas, bendradarbiaujantis su Lietuvos muzikos informacijos centru, rašantis albumų apžvalgas „All About Jazz“ tinklalapyje, taip pat publikuojantis tekstus kitose Lietuvos internetiniuose portaluose bei žurnaluose. Nuo 2018 m. dalyvauja leidinio „El Intruso“ kasmetinėse tarptautinėse muzikos apžvalgininkų apklausose. 2020 m. buvo kūrinių atrankos į džiazo rinktinę „Note Jazz from Lithuania 2020” komisijos narys. V. Gailius labiau į alternatyvią, nišinę muziką linkęs apžvalgininkas, rašantis ne tik apie vyksmus džiazo ar improvizacinės muzikos scenoje, bet ir apie metalą, nekonvencinę elektroniką bei kitus kreivus garsus ir nekasdienes patirtis generuojančius reiškinius.

Vilnius Jazz'2021

FreeFS

Lietuva

Paal Nilssen-Love’s Large Unit

Norvegija-Švedija-Danija-Suomija-Brazilija

Liudas Mockūnas - Agusti Fernandez - Christian Windfeld

Lietuva-Ispanija-Danija

Improdimensija orchestra

Lietuva

Vitalijus Gailius: Then and now or a glance at the young (non)jazz generation

Lietuva

Sainkho Namtchylak – Kazuhisa Uchihashi

Austrija-Japonija

Suo Suo

JAV-Lietuva

Lisbon Underground Music Ensemble (L.U.M.E)

Portugalija

Now We Are Here: A Tribute to Jonas Mekas

JAV-Italija-Lietuva

NoJo Airlines

JAV-Italija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021

21st Century Quintet

Lietuva

Luvhurts

Lietuva

Kontrazztas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021 Guests

Juzt

Lietuva