36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Jievaras Jasinskis’ JJA Chamber Project

Lietuva

Jievaras Jasinskis – tb, composer
Mindaugas Vadoklis – flhn
Pranas Kentra – g
Paulius Volkovas – g
Domantas Razmus – perc
Dainius Rudvalis – db
Sigitas Gailius – vib
Andrius Rekašius – mar
Aistė Baliunytė – harp

Talentingas muzikos kūrėjas ir aranžuotojas, kolektyvų lyderis, universalus trombonininkas Jievaras Jasinskis kasmet sudrebina svarbiausių šalies džiazo festivalių scenas netradiciniais didelio formato projektais.

„JJA Chamber Project“ – šiemetė jo kūrybos naujiena, įkūnijanti džiazo ir akademinės muzikos sintezę bei dabartinį menininko interesų lauką. Šiame kolektyve J.Jasinskis suvienijo dviejų skirtingų disciplinų profesionalus, kad sujungtų savo mėgstamus džiazo ir akademinės muzikos kūrėjo amplua. Kiek tai pavyko, atskleis jo originalios kompozicijos.

„JJA Chamber Project“ jau įamžintas viename albume, kurio galima pasiklausyti virtualiai.

Projekto autorius Jievaras Jasinskis neatsitiktinai pasirinko tokią kūrybos kryptį – po trombono bakalauro studijų pernai jis baigė kompozicijos magistrantūrą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) ir rimtai ėmėsi kompozitoriaus amato.

Šio kūrėjo muzikinė biografija netipiška. Į muzikos sceną jis atėjo iš „funk“ ir „acid jazz“ stilių grupės „Bekešo vilkai“, vėliau muzikavo populiariose jaunimo grupėse „Saulės kliošas“, „Skamp“, o su „InCulto“ netgi pabuvojo didžiojoje „Eurovizijoje“.

Tačiau profesinį kelią Jievaras nutarė tęsti kaip klasikinis trombonininkas, kol kūrybinės ambicijos menininko nepastūmėjo į džiazą. 2014 metais jo suburta galinga grupė „Reinless“ ėmė drebinti džiazo scenas, po to Jievaras subūrė „Lithuanian JJazz Ensemble“, tapo Kauno bigbendo vyriausiuoju dirigentu ir meno vadovu, debiutavo Euroradijo džiazo orkestre (2018), pasirodė kaip solistas su Latvijos radijo bigbendu, jam talkino ir kaip kompozitorius.

Koncertų programos trombonininką scenose suvedė su Bobu Minzeriu, Peteriu Beetsu, Victoru Mendoza, Jorma Kalevi Louhivuori, Gunhild Carling ir daugeliu kitų iškilių užsienio improvizuotojų.

Be J.Jasinskio aranžuočių neapsieina nei džiazo orkestrai, nei popmuzikos atlikėjai, turbūt nebūtų naujai atgimęs ir Andriaus Mamontovo albumas „Šiaurės naktis. Pusė penkių“, įrašytas su Lietuvos kameriniu orkestru (LKO) garsiojoje Londono „Abbey Road Studios“. Albumo muziką kameriniam orkestrui aranžavo Jievaras, debiutavęs kaip kompozitorius ir LKO koncerte Nacionalinėje filharmonijoje.

Neseniai kūrėjas pristatė savo pirmąjį simfoninį veikalą – „Simfoniją iš Šiaurės Jeruzalės“, kurioje klasikinė muzika persipina su Artimųjų Rytų melodijomis ir lietuvių folkloru.

Mindaugas Vadoklis yra vienas talentingiausių ir universaliausių Lietuvos improvizacinės muzikos trimitininkų, kuris sėkmingai reiškiasi ir tarpdisciplininio meno projektuose.

Atlikėjas studijavo džiazą Klaipėdos universitete ir LMTA, nuolat dalyvauja tarptautiniuose džiazo renginiuose, yra viešosios įstaigos „Menų cechas“ įkūrėjas ir vadovas.

Nuo 2007-ųjų jis dirba Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) bigbende, kartu muzikuoja daugelyje kitų kolektyvų, tarp jų – „Lithuanian Art Orchestra“, „Lithuanian Jazz Ensemble“, Klaipėdos džiazo orkestre, „Baltic Salsa Orchestra“, įvairiuose kameriniuose projektuose.

Mindaugas bendradarbiavo ne tik su ryškiausiomis Lietuvos džiazo asmenybėmis, bet taip pat su žinomais užsienio improvizuotojais – Kenny Wollesenu, Jonathanu Haffneriu, Retto Zuchneriu, Fulvio Buccafusco, Fabrizio Brusca, Goranu Krmacu, Bilalu Karamanu ir kitais. Trimitininkui teko koncertuoti ir su Jojo Mayeriu, Sheila Raye Charles, Victoru Mendoza.

M.Vadoklis su įvairiomis grupėmis pasirodė Ispanijoje, Portugalijoje, Belgijoje, Olandijoje, Danijoje, Šveicarijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Baltijos šalyse.

Pranas Kentra – universalus gitaristas ir džiazo kūrėjas. Jis studijavo džiazą Vilniaus kolegijoje, LMTA bei „Prince Claus“ konservatorijoje Groningene (Olandija), reiškiasi ir džiazo, ir šiuolaikinės muzikos projektuose.

Atlikėjas bendradarbiavo su daugeliu šalies džiazo kūrėjų, Kauno ir Vilniaus bigbendais, Olandijos, Bulgarijos, Kinijos muzikantais, grojo su Šv.Kristoforo bei Klaipėdos kameriniais orkestrais. 2013 metais Prano Kentros trio laimėjo „Gitarų šėlsmo“ konkursą Vilniuje. Gitaristas taip pat yra ir nuolatinis šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ narys, Vilniaus kolegijos pedagogas.

Kaip įvairių projektų dalyvis Pranas pasirodė Olandijoje, Vokietijoje, Liuksemburge, Šveicarijoje, Bulgarijoje, Slovėnijoje, Baltijos šalyse. Jis yra išleidęs du autorinės muzikos albumus.

Paulius Volkovas groti gitara mokėsi Vilniaus kolegijoje, nuo studijų metų dalyvauja džiazo festivaliuose ir konkursuose kaip atlikėjas ir kompozitorius. 2006-aisiais jo trio laimėjo pirmąją vietą tarptautiniame konkurse „Džiazo fontanas“ Panevėžyje, o 2009 metais su grupe „Yrinauda“ gitaristas pelnė „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso „Grand Prix“.

Paulius dalyvavo grupių „Reinless“, „Jing’a Ling“, „Saulės Kliošas“, „Migloko“, „The Ditties“, „The Schwings“, „Baisios Stygos“, „Mad Harmonix“ projektuose, su įvairiais kolektyvais pasirodė svarbiausiuose Lietuvos džiazo festivaliuose, gastroliavo Vokietijoje, Lenkijoje, Turkijoje, Prancūzijoje, Baltarusijoje, Italijoje, Suomijoje, Estijoje, Latvijoje.

Domantas Razmus yra jaunosios kartos džiazo ir improvizacinės muzikos būgnininkas, perkusininkas, kompozitorius. Profesionalią muzikanto karjerą jis pradėjo būdamas aštuoniolikos, laimėjęs atranką į „Travelling Youth Orchestra“, su kuriuo jam teko groti Prancūzijoje ir Baltijos šalyse.

Būgnininkas baigė šiuolaikinės muzikos ir improvizacijos magistro studijas LMTA, pagal „Erasmus“ mainų programą mokėsi „Prince Claus“ konservatorijoje Groningene, nuo 2012-ųjų intensyviai koncertuoja, dalyvauja atvirose džiazo sesijose ir eksperimentinės muzikos projektuose.

D.Razmus groja grupėse „Castor Stetson“, „Honkin’ Dudes“, „Laivo Troupe“, „Leonardas Pilkauskas Septet“, „Lithuanian JJazz Orchestra“. Įvairūs projektai jį suvedė scenoje su daugeliu Lietuvos džiazo ir improvizacinės muzikos grandų, tarp jų – Liudu Mockūnu, Arnu Mikalkėnu, Kęstučiu Vaiginiu, Liutauru Janušaičiu, Klaudijumi Štuopiniu, Dmitrijumi Golovanovu, Vyčiu Nivinsku.

Domantas pasirodė visuose didžiuosiuose šalies džiazo festivaliuose, taip pat šiuolaikinės muzikos festivaliuose Raseiniuose, „Druskomanijoje”, „Jaunoje muzikoje”.

Su skirtingais ansambliais („R.A.D.D.“, „TDT“, „D.Jurevičius Group“) būgnininkas tris kartus (2013, 2016 ir 2018 m.) laimėjo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso „Grand Prix“. 2017 metais jam skirta pirmoji vieta būgnininkų konkurse „Tamsta Drumday“.

Dainius Rudvalis – vienas perspektyviausių šalies akademinės muzikos atstovų. Jis studijavo kontrabosą LMTA bei Leošo Janačeko muzikos ir menų akademijoje Brno (Čekija), kelerius metus bendradarbiavo su garsiuoju Baltijos šalių kameriniu orkestru „Kremerata Baltica“.

Nuo 2016-ųjų atlikėjas groja tarptautiniame simfoniniame orkestre „Nordic Symphony Orchestra“, yra jo kontrabosų grupės koncertmeisteris. Šiuo metu Dainius taip pat vadovauja Lietuvos nacionalinio simfoninio (LNSO) kontrabosų grupei, yra Kauno miesto simfoninio orkestro artistas, styginių kvarteto „Bass Arco“ narys.

Andrius Rekašius groti perkusija mokėsi LMTA ir Norvegijos muzikos akademijoje Osle. Jis yra LNSO artistas, šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“ bei ansamblio „Giunter Percussion“ narys.

Sigitas Gailius perkusininko įgūdžius kaupė LMTA, nuo 2016-ųjų čia dėsto mušamuosius instrumentus. Jis taip pat groja ansamblyje „Giunter Percussion“, pasirodė kaip solistas su Lietuvos kameriniu orkestru bei Rygos „Sinfonietta“.

Aistė Baliunytė – viena profesionaliausių šalies arfininkių, daugelio tarptautinių konkursų prizininkė, įvairių fondų stipendininkė. Baigusi Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą, Aistė tęsė mokslus Nacionalinėje Paryžiaus muzikos konservatorijoje (CNSMD de Paris), o šiuo metu yra Nacionalinio operos ir baleto teatro arfų grupės koncertmeisterė.

Atlikėja taip pat bendradarbiauja su Klaipėdos muzikiniu teatru bei Jevlės simfoniniu orkestru Švedijoje, koncertuoja Lietuvoje ir užsienyje kaip solistė ir su kameriniais ansambliais. Ji yra pirmoji Lietuvos arfininkė, išleidusi solinį albumą.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vilnius Jazz'2022

Alexander Hawkins Trio

Jungtinė Karalystė

Liudas Mockūnas - Samuel Blaser - Marc Ducret

Lietuva-Šveicarija-Prancūzija

Jievaras Jasinskis’ JJA Chamber Project

Lietuva

Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane

JAV-Prancūzija-Portugalija-Norvegija-Italija

Oak Birches and Klaipėda Jazz Orchestra

Lietuva

Vadim Neselovskyi: Odessa – a Musical Walk through a Legendary City

Ukraina

Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Lietuva

Improdimensija Orchestra feat. Marc Ducret

Lietuva-Prancūzija

Greta Skaraitienė: Sounding Portraits of “Vilnius Jazz”

Lietuva

Dainius Pulauskas Acoustic Group

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022

8 notes missing

Lietuva

Snus

Lietuva-Danija

Quark Effect

Lietuva

Dominykas Norkus

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022 Guests

Luvhurts

Lietuva