36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2007.05.21

“Vilnius Jazz Young Power” konkurse varžėsi džiazo meistrų pamaina

Gegužės 16 dieną sostinės muzikos klube "Tamsta" paaiškėjo respublikinio džiazo konkurso "Vilnius Jazz Young Power", kurį rengia džiazo festivalis "Vilnius Jazz", finalininkai.

Antrą kartą surengtame konkurse jaunimui iki 27 metų teisę kovoti dėl "Grand Prix" jau festivalio "Vilnius Jazz" scenoje pelnė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) magistrantas, pianistas Dmitrijus Golovanovas, jo ir bendramokslio saksofonininko Juozo Kuraičio duetas "1+1=1" bei Vilniaus kolegijos (VIKO) studento, gitaristo Karolio Jančenkovo grupė "Untitled"(K.Jančenkovas, Nojus Jurkus - saksofonas, Vytautas Skudas – trimitas, Domas Žostautas - bosinė gitara, Marius Leiburas - būgnai).

 
D.Golovanov-J.Kuraitis
Foto: Inga Juodytė
 

"Vilnius Jazz" prodiuserio Antano Gusčio vadovaujama žiuri (LMTA džiazo skyriaus vedėjas Artūras Anusauskas, pedagogai ir džiazo muzikantai Liudas Mockūnas bei Vytis Nivinskas, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto Ritminės muzikos katedros vedėjas Sigitas Giedraitis ir muzikologė Jūratė Kučinskaitė) "konkurso atradimu" titulavo klavišininką iš LMTA Leonardą Bėkštą ("Slushkoo Organ Trio"), "konkurso viltimi" - pianistę ir vokalistę iš B.Dvariono muzikos mokyklos Beatričę Baltrušaitytę.

K.Jančenkovas
Foto: Inga Juodytė

"Vilnius Jazz" scenoje svečio teisėmis pasirodys ir originaliausia konkurso kompanija - LMTA studentės Valentinos Jaronskajos suburta trijų akordeonininkų (Nerijus Bakula, Romas Morkūnas, Audrius Pazniokas) ir dviejų vokalisčių (V.Jaronskaja ir Rūta Švilpaitė) grupė "QU5".

"Vilnius Jazz Young Power" konkursas yra unikalus. Jo misija - paskatinti januosius džiazo talentus kurti ir pristatyti savo pačių kompozicijas, o ne tik interpretuoti džiazo klasiką. Todėl šiame renginyje skamba ne tik kompozicijos privalomomis temomis iš rengėjų pasiūlyto sąrašo, bet ir konkursantų kūryba.

D.Golovanovas konkurse atliko savo kūrinį "How to Earn Money the Easy Way?", duetas "1+1=1" - kolektyvinę kompoziciją "2007.10.14", o "Untitled" - K.Jančenkovo "Op.2 Nr.1".

Deja, jau antrus metus iš eilės sužlugo regioninis konkurso etapas - neatsirado norinčių dalyvauti konkurso perklausose Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Šiauliuose.

Šiemet kūrybingumą "Vilnius Jazz Young Power" išbandė aštuonios sostinės grupės, kuriose muzikavo LMTA, Vilniaus konservatorijos ir kolegijos bei B.Dvariono muzikos mokyklos auklėtiniai.

QU5
Foto: Inga Juodytė

Tačiau renginį inicijavęs A.Gustys neabejoja, kad konkursas pateisino savo siekį prisidėti prie jaunosios šalies džiazo kartos ugdymo. Mat daugelis renginyje dalyvavusių grupių susibūrė būtent šia proga, be to, šiemečiai projektai kokybe pranoko pernykščius - tai liudijo kad ir užsitęsę žiuri debatai.

D.Golovanovas ir duetas "1+1=1" savo branda neabejotinai pranoko kitus konkursantus, o į trečiąją vietą, anot A.Gusčio, galėjo pretenduoti net kelios grupės. Arčiausiai jos buvo visiškai naujas "Slushkoo Organ Trio", subūręs stiprius, bet dar nespėjusius suaugti į ansamblį LMTA muzikantus (Saulius Križanauskas - gitara, L.Bėkša - klavišiniai, Mantas Augustaitis - būgnai).

Rudenį "Vilnius Jazz" koncerte savo nuomonę apie žiuri išrinktus favoritus galės tarti ir publika, drauge rinksianti "Grand Prix" laimėtoją.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos