36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2008.10.11

Juozas Milašius įvertintas už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai

21-asis tarptautinis džiazo festivalis ”Vilnius Jazz” vainikavo penktąjį laureatą, įvertintą už indėlį į Lietuvos džiazo kultūrą. Spalio 10 dieną antrajame Vilniaus džiazo festivalio koncerte UAB “A Cappella” ir festivalio “Vilnius Jazz” prizu buvo apdovanotas Lietuvos džiazo kultūrai nusipelnęs žmogus - gitaristas, kompozitorius, įvairių performansų autorius ir noiso pradininkas Lietuvoje JUOZAS MILAŠIUS.

Šio eksperimentatoriaus ir konceptualisto kelias, nuoseklumas, atkaklumas ir ištikimybė idėjai puikiai harmonizuoja su paties “Vilnius Jazz” festivalio nuoseklumu, nuostatomis ir idėjomis.
Į Lietuvos džiazo padangę jis, tarsi viesulas, įskriejo 1986-aisiais. Įsiveržė į sceną su bemaž nevaldoma garsų ir idėjų lavina ir iš esmės pakoregavo “džiazo” sampratą Lietuvoje. Nors tuo metu Juozui Milašiui tebuvo 17-ka, jis jau turėjo aiškias kūrybines nuostatas ir savitą, mūsų krašte nepropaguotą filosofiją. Nuo pirmųjų natų jis žinojo, ką nori pasakyti ir sakė tai drąsiai, nesižvalgydamas į kitus, nepaisydamas autoritetų. Provokuojanti jo muzika sudrebino Lietuvos džiazą, nepalikdama abejingų, padalindama džiazo bendruomenę į 2 stovyklas – viena kategoriškai piktinosi jo išraiškos laisve, kita jautė šiam atkakliam jaunuoliui beatodairiškas simpatijas.
Daugiau nei du dešimtmečius Juozas Milašius išlieka viena įdomiausių, kūrybingiausių ir spalvingiausių Lietuvos kūrybinių asmenybių. Tuos dešimtmečius savo muzikoje jis nuosekliai tyrinėja garsą ir tylą, triukšmo galimybes ir alternatyvius garsų išgavimo būdus, grodamas solo ir su įvairiais muzikantais, tokiais kaip Petras Vyšniauskas, Vladimiras Čekasinas, Vytautas Labutis, Vladimiras Tarasovas, Tomas Kutavičius, Skirmantas Sasnauskas, Darius Čiūta, eksperimentinės elektroninės muzikos kūrėjais; jis dalyvavo tarptautiniuose projektuose su Sainkho Namchilak, Jimu Menesesu, Martinu Schutzu, Hansu Kochu, Fredy Studeriu, Jimmy Owensu, Lucu Houtkampu, Nedu Rothenbergu, Saadet Turkoz, Kouhei Matsunaga ir kitais menininkais. Jis tebeieško ir šiandien, kurdamas sistemas ir pats jas laužydamas, į savojo skambesio paieškas įtraukdamas elektroniką bei kompiuterius ir deklaruodamas meilę muzikos instrumentui.
Mėgiamas Juozo Milašiaus posakis :„Jei gali negroti, tai ir negrok”. Jis groti negali. “Visuotiniame šiandienos skubėjime atiduodu duoklę šešioms stygoms <...> Myliu gitarą ir kartu jos nekenčiu”, - sako muzikantas.

Juozas Milašius - penktasis šio prizo laureatas. Už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai jau yra pagerbti šviesaus atminimo muzikologas Liudas Šaltenis, saksofonininkas Liudas Mockūnas, trombonininkas Skirmantas Sasnauskas bei muzikologė Jūratė Kučinskaitė.

“Vilnius Jazz” inf.
www.vilniusjazz.lt
 

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos