36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2009.02.23

ARTscape programoje - Estijos improvizacinę muziką pristatantys „Free Tallinn Trio“

Estijai vasario 24 d. švenčiant Nepriklausomybės dieną „ARTscape“ kviečia į pažintį su Baltijos kaimynės, kurios sostinė Talinas Europos kultūros sostine taps 2011 metais, šiuolaikine daile, džiazu ir kinu. Projektą organizuoja galerija „Vartai“, festivaliai „Kino pavasaris“ ir „Vilnius Jazz“. Projektas „ARTscape“ yra nacionalinės programos „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“ dalis.

Kovo 3 d. 19.00 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje laisvą improvizacinę Estijos muziką programoje "ARTscape" pristatys Free Tallinn Trio. Koncerte išgirsime ir jaunų talentingų Lietuvos džiazo kūrėjų duetą: klavišų virtuozą, puikiai valdantį ir akustinį rojalį, ir elektroninius klavišinius, o savitai raiškai neretai prakalbinantį ir kompiuterius Dmitrijų Golovanovą bei polistilistinės raiškos meistrą, išsiskiriantį emocionaliu ir brandžiu muzikavimu bei nepaprasta kūrybine energija saksofonininką Janą Maksimovičių.
Bilietus platina Bilietai LT , kaina - 30 Lt.

Free Tallinn Trio

Anne Liis-Pool - voice,
Anto Pett - piano and prepared piano,
Jaak Sooäär - guitar and live-electronics

Laisvą improvizacinę Estijos muziką ARTscape programoje pristato laisvas trio iš laisvojo Talino. Free Tallinn Trio suvienijo ryškias, skirtingas muzikos sritis atstovaujančias individualybes: profesionalią choro dirigentę ir vokalistę, pastaruosius 2 dešimtmečius improvizacinės muzikos srityje dirbantį klasikinio išsilavinimo pianistą bei džiazo gitaristą, vieną iškiliausių Estijos džiazo kūrėjų. Jau pačiame pavadinime deklaruojantys “laisvės” kategoriją Free Tallinn Trio kūrėjai drąsiai rizikuoja, pasiduodami laisvų improvizacijų tėkmei ir savą kūrybos laisvę išreikšdami intriguojančiais, gyvai gimstančiais muzikiniais pokalbiais, kuriems skirtingos muzikinės patirtys atveria plačias raiškos galimybes.
Teatrališki, iliustratyvūs ir nepaprastai kūrybiški, savo muziką apibūdinantys kaip improvizuotą kamerinę operą, jie kviečia panirti į džiazo scenoje nedažnai sutinkamus skambesius. Jų kūryboje, paklūstančioje “čia ir dabar” impulsams, akademinės, improvizacinės bei džiazo muzikos pasauliai jungiasi naujoje teritorijoje, blyksinčioje džiazo, roko, operos bei šiuolaikinės kamerinės muzikos atspindžiais. Jų kerinti muzika užburia vingriomis linijų horizontalėmis, savita harmonija ir netikėta dramaturgija.
Free Tallinn Trio, gimęs 2006, per kelis gyvavimo metus surado savo nišą Estijos improvizacinės muzikos scenoje tarp šiuolaikinio džiazo, kamerinės muzikos ir minimalizmo. Jiems plojo Estijos, Austrijos, Lietuvos, Lenkijos, Švedijos, Vokietijos, Suomijos, Prancūzijos auditorijos. Puikių įvertinimų sulaukė ir jų debiutinis CD “Full Moon” (2007).
Tokios sėkmės raktas – trio narių savitumas ir profesionalumas. Visi jie savo sričių žinovai ir meistrai, visi – Estijos muzikos ir teatro akademijos dėstytojai.
Ypatingą garsinę atmosferą ir pagrindinius dramaturginius posūkius muzikiniuose trio pokalbiuose kuria Anne Liis-Pool. Plataus vokalinio spektro dainininkė nei iš tolo neprimena tų tipiškų džiazo scenos atlikėjų, išmoningai valdančių scat ir taip savo vokalą įpinančių į instrumentinį muzikos audinį. Rafinuotose Anne Liis-Pool improvizacijose skamba veikiau kamerinės akademinės muzikos patirtis – nuo klasikinio bel canto, ekspresionistiškojo A.Schöenbergo “Mėnulio Pjero” iki Meredith Monk ar Lauros Andersen intonacinių pasažų, murmesių, kuždesių; į bendrą muzikinį audinį ji itin vykusiai įpina garsų, sąskambių mėgdžiojimus. Būtent jos emocijų ir muzikinių linijų kaita tampa pagrindiniu kelrodžiu muzikiniams trio pokalbiams.
Anne-Liis Poll - profesionali chorvedė, gerai žinoma Estijos muzikos scenoje kaip kamerinio choro Eesti Projekt įkūrėja ir dirigentė, o taip pat soprano dainininkė, atliekanti monumentalius Bacho, Hendelio, Mozarto kūrinius, Telemanno solo kantatas, kamerinę bei baroko muziką. 2000 Anee Liis-Pool susidomėjo improvizacine muzika ir, įsitraukusi į vokalines improvizacijas, rado bendrą kalbą su akademinio išsilavinimo pianistu Anto Pett.
Anto Pett į improvizacinę muziką taip pat atėjo iš akademinės muzikos pasaulio. Baigęs Talino konservatoriją (dabar Estijos muzikos ir teatro akademiją) kaip klasikinis pianistas ir kompozitorius, 1988-aisiais jis atrado, kad tinkamiausia jo meninės išraiškos forma – improvizacija. Jau du dešimtmečius jis aktyviai reiškiasi improvizacinės muzikos srityje - vadovavo improvizacinėms grupėms Extemporists (1994-97) bei PROimPRO (nuo 1998 gyvuojančioje ir šiandien), jis taip pat improvizuoja solo koncertus, groja ir įrašinėja su įvairiais improvizatoriais. Gerai žinomas kaip atlikėjas, Anto Pett garsėja ir savitu improvizacijos dėstymo metodu, sukurtu sujungus skirtingų sričių pedagogines patirtis ir metodus. Kuriamo garsovaizdžio spalvingumui Anto Pett neretai preparuoja savąjį instrumentą, ar modifikuoja jį elektroninėmis priemonėmis.
Gyva elektronika savo instrumento skambesį praturtina ir trečiasis trio narys - gitaristas Jaak Sooäär neblogai pažįstamas Lietuvos džiazo auditorijai.
Koncertinę veiklą pradėjęs garsiame Estijos berniukų chore, nuo 1989 m. J.Sooääras tapo aktyviu Estijos džiazo ir pop scenos dalyviu. Jis grojo su garsiais Estijos džiazo muzikantais, vadovavo ansambliams Valge Maja (1989-92) bei Ajastajad (1993-96). Nuo 1996 muzikuoja tarptautiniuose projektuose, tarp kurių estų-danų-švedų kvartetas The Jaaksters, estų-danų duetas Almost Zebrai Estijos-Danijos-Švedijos ansamblis The Dynamite Vikings, Norvegijos-Vokietijos-Estijos trio Dessert Time ir kt., nuo 1999 bendradarbiauja su garsiais džiazo muzikantais, tarp kurių – Conny Bauer, Han Bennink, Raoul Björkenheim, Gavin Bryars Joe Lovano, Pierre Dørge, Dave Kikoski,ir daugelis kitų.
J.Sooääras – universalus muzikas, grojantis ir su klasikinės, roko, popmuzikos, folkloro atlikėjais, o taip Estijos Džiazo susivienijimo įkūrėjas ir prezidentas.

Dmitry Golovanov & Jan Maksimowicz

Dmitry Golovanov - piano, electronics
Jan Maksimowicz - saxes

Po šv.Kotrynos bažnyčios skliautais turėtų puikiai įsikomponuoti ne tik Free Tallinn Trio skambantis pasaulis, bet ir šiame koncerte dalyvaujančio jauno ir talentingo džiazo dueto iš Lietuvos laisvos improvizacijos. Estų trio laisvajam džiazui atsakys Lietuvos džiazo kūrėjai: universalus klavišų virtuozas Dmitrijus Golovanovas bei polistilistinės raiškos meistras saksofonininkas Janas Maksimovičius.
Janas Maksimovičius - neeilinė kūrybinė asmenybė Lietuvos džiaze. Talentingas muzikantas, kompozitorius pedagogas, lyderis išsiskiria emocionaliu ir brandžiu muzikavimu, nepaprasta kūrybine energija, atidumu kiekvienai skambesio detalei ir sykiu puikiu visumos pojūčiu.
Lietuvos džiazo scenoje pasirodęs 1996, nuo to laiko jis muzikavo su garsiausiais Lietuvos džiazo kūrėjais, o 2002 debiutavo ir kaip lyderis bei kompozitorius. Įtaigių kūrinių autorius bei atlikėjas, Janas Maksimovičius taip pat groja solo ir su akademinės muzikos atlikėjais.
Ilgametis saksofonininko partneris Dmitrijus Golovanovas - klavišų virtuozas, puikiai valdantis ir akustinį rojalį, ir elektroninius klavišinius; jam nesvetimi ir modernūs skambesiai bei technologijos. Techniškas, konstruktyvus ir tuo pačiu emocionalus, susipažinęs su turtinga džiazo praeitimi, universalusis pianistas kuria savo stilių, kuriame pasirodo ir kaip mąslus kūrėjas, ir kaip šmaikštuolis.
Džiazo scenoje debiutavęs 1995, Dmitrijus Golovanovas aktyviai dalyvauja Lietuvos džiazo gyvenime, muzikuodamas ir su savo kartos muzikais, ir su ryškiausiais šalies džiazo meistrais bei užsienio kolegomis. Pianistas groja įvairų repertuarą: nuo džiazo klasikos su bigbendais iki originalaus creative su grupe Riot, drum’n’base su Magic Mushrooms ar džiazo ir akademinės muzikos junginių su tarptautine grupe Beat Freisens Spelunkenorchester.
Nuo 2001 Dmitrijus Golovanovas nuolat pelno laurus įvairiuose džiazo konkursuose; pastarieji jo įvertinimai – 2007 “Vilnius Jazz Young Power” konkurso bei 2008 Tarptautinio jaunųjų pianistų konkurso “Jazz improvizacija” Didieji prizai.


Jūratė Kučinskaitė

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos