36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2010.05.14

„Vilnius Jazz Young Power 2010“ konkurse kiekybę keičia kokybė

Gegužės 12 dieną muzikos klube „Tamsta" vyko penktojo konkurso „Vilnius Jazz Young Power 2010“ respublikinis turas.

Šį konkursą, jau atvedusį į džiazo sceną visą būrį kūrybingo jaunimo, sumanė festivalis "Vilnius Jazz", siekdamas paskatinti džiazo jaunimo kūrybingumą, suteikti galimybę jiems pristatyti savo kūrybą. Todėl šalia kompozicijos privalomomis modernaus džiazo temomis iš rengėjų pasiūlyto sąrašo, konkursantai pristato ir originalias jų pačių kompozicijas. Respublikiniame ture autoritetinga komisija paprastai išrenka tris grupes, kurios dėl Didžiojo prizo varžosi tarptautinio festivalio "Vilnius Jazz" metu, kur specialiame „Young Power“ koncerte nugalėtojas renkamas, pasitelkus festivalio publiką.

Šiemet paraiškas dalyvauti konkurse pateikė vos 4 kolektyvai, visi – Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos atstovai: duetas „Dauleou“, grupės „Bon Ton“ ir „Vilkšu pa muguru“, o taip pat praeitų metų „Vilnius Jazz Young Power“ finalininkė „Yo-Yo Mo-Mo-Mo“.

Kol kas sunku pasakyti, ar tai sunkmečio atspindžiai, ar užgriuvusios švietimo reformos ženklai, tačiau, vienaip ar kitaip, tolydžio mažėjantis konkurso dalyvių skaičius - nekokia šiandieninio džiazo jaunimo būklės simptomatika. Šalyje, kurioje yra ne viena muzikos profesionalus rengianti „kalvė“ atsirado tik 4 kūrybiški kolektyvai, atstovaujantys tik vieną mokymo instituciją.

Netikėtai mažas dalyvių skaičius šiemet privertė improvizuoti ir konkurso vertintojus, sprendusius nelengvą užduotį, ar išlaikyti jau įprastą formatą ir į finalinį konkurso etapą tradiciškai išrinkti 3 grupes, o gal iš keturių išskirti tik vieną, pačią ryškiausią?

Konkursantus vertino "Vilnius Jazz" festivalio prodiuserio Antano Gusčio vadovaujama autoritetinga komisija: LMTA džiazo katedros vedėjas, docentas Artūras Anusauskas, Vilniaus kolegijos menų fakulteto ritminės muzikos katedros vedėjas, docentas Sigitas Giedraitis, „Muzikos informacijos ir leidybos centro“ direktorius Linas Paulauskis, muzikologė bei džiazo kritikė Jūratė Kučinskaitė.

Vertintojų būgštavimus išsklaidė visų konkurso dalyvių atsakingas pasiruošimas bei įdomios originalios jų kompozicijos - pasitvirtino kiekybės peraugimo į kokybę dėsnis. Visos konkurse dalyvavusios grupės buvo tokios intriguojančios, meistriškos ir originalios, kad vertintojai nesiryžo išeliminuoti nei vienos iš jų, ir visas keturias respublikinio turo dalyves pakvietė susikauti tarptautinio festivalio „Vilnius Jazz“ scenoje.

Žiuri taip pat išskyrė tris specialiąsias nominacijas: originaliausios kompozicijos autore pripažinta Silvija Pankūnaitė, „Konkurso atradimu“ tituluotas saksofonininko Manvydo Pratkelio ir būgnininko Jono Butvydo duetas „Dauleou“, sužavėjęs ansambliškumu, energingumu ir vidine jėga, o geriausiu konkurso instrumentininku pripažintas saksofonininkas Simonas Šipavičius, ne tik meistriškai pūtęs saksofoną net trijuose kolektyvuose, tačiau ir sukūręs puikią kompoziciją grupei „Yo-Yo Mo-Mo-Mo“.

Festivalio "Vilnius Jazz" inf.
www.vilniusjazz.lt
 

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos