36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2011.05.12

„Vilnius Jazz Young Power 2011“ išdalino kelialapius į festivalį

Gegužės 11 dieną sostinės muzikos klube „Tamsta“ įvyko „Vilnius Jazz Young Power 2011“ konkurso respublikinis turas.

Šį konkursą, siekdamas paskatinti džiazo jaunimo kūrybingumą, jau šeštus metus rengia festivalis „Vilnius Jazz“. Jis iš esmės skiriasi nuo kitų konkursų, paprastai orientuotų į atlikėjų meistriškumą, dažniausiai vertinamą pagal tradicinių džiazo standartų interpretacijas. „Vilnius Jazz Young Power” konkurse šalia savitai aranžuoto modernaus džiazo standarto iš rengėjų pateikto temų sąrašo, jaunieji džiazo kūrėjai pristato originalias jų pačių kompozicijas. Respublikiniame ture autoritetinga komisija išrenka tris kolektyvus, kurie dėl Didžiojo prizo varžosi tarptautinio festivalio „Vilnius Jazz“ specialiame koncerte, o nugalėtojas renkamas drauge su festivalio publika.

Per šešerius gyvavimo metus „Vilnius Jazz Young Power” į džiazo scenas jau atvedė gražų būrį kūrybingo jaunimo. Jį neabejotinai papildys ir šiųmečio konkurso laureatai.

Šiųmečiame „Vilnius Jazz Young Power“ konkurse pasitvirtino praeitų metų pastebėjimas, kad kolektyvų gausą keičia kokybės siekis. Kaip ir pernai, konkurso scenoje išdrįsto susikauti vos 4 kolektyvai. Jau po pernykščio konkurso svarstyta, kad tai galėtų būti sunkmečio atspindžiai, ar užgriuvusios švietimo reformos ženklai, tačiau, vienaip ar kitaip, tolydžio mažėjantis konkurso dalyvių skaičius - nekokia šiandieninio džiazo jaunimo būklės simptomatika. Tačiau galima pasidžiaugti, kad skirtingai nuo penktojo konkurso, kuriame buvo atstovaujama tik viena mokymo institucija, šiųmečiame konkurse išgirdome skirtingų mokymo įstaigų atstovus: po vieną grupę iš pagrindinių šalies džiazo muzikantų „kalvių“ - Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos bei Vilniaus kolegijos Menų fakulteto, o taip pat dvi grupes iš muzikos mokyklų – Kėdainių ir Vilniaus.

LMTA atstovavo jau pernai konkurse pažymėtas kaip geriausias instrumentininkas saksofonininkas Simonas Šipavičius, šį sykį pasirodęs su trio „Sheep Got Waxed” (Simonas Šipavičius, Adas Gecevičius, Paulius Vaškas), išsiskyrusiu energija, kūrybingumu ir meistrišku įvairių priemonių valdymu.

Kitos trys grupės – festivalio naujokai. Vilniaus kolegiją atstovavęs šmaikštus trio „Retired Musicians Social Club” (Linas Karaliūnas, Gediminas Svilas, Viktoras Krasauskas), įtikino meistrišku džiazo klasikos atlikimu; mainstreamo dvasia sklandė ir jų atliktoje Lino Karaliūno kompozicijoje „Netikra ramybe”.

Savitumu ir muzikine intriga išsiskyrė savarankiškai konkursui pasiruošusio „Out-let-go” trio (Viktoras Olechnovičius, Deividas Jakavičius, Augustas Baronas) originali kompozicija „I-spam”. Deja, kelią į finalą šiemet jiems užkirto meistriškumo stoką atskleidusi standarto interpretacija.

Konkurso rengėjus šiemet ypač pradžiugino kvartetas „Jazz 4” (Dovydas Sagaitis, Matas Čerenkovas, Paulius Vaicekauskas, Kasparas Naujokas) iš Kėdainių muzikos mokyklos. Kvartetas žavėjo ansambliškumu, meistriškumu, o nuo scenos trykštanti jaunuolių energija vertė pamiršti konkurso batalijas - ryškias, įspūdingas kvarteto narių improvizacijas lydėdavo ovacijos. Po konkurso vykusiose aistringose diskusijose komisijos nariai negailėjo epitetų ir atskiriems šio kolektyvo nariams, ir visai komandai, vadindami jį unikaliu reiškiniu Lietuvos džiazo padangėje. Kėdainiuose, mieste, kurio niekaip nepavadintum vienu iš Lietuvos džiazo centrų ir vargu ar rastum ankstesniame Lietuvos džiazo žemėlapyje, per trejus metus užaugo kolektyvas, kuris nepaisant jauno amžiaus gali drąsiai varžytis su “be penkių minučių” profesionalais.

„Vilnius Jazz Young Power” dalyvius vertino „Vilnius Jazz“ festivalio prodiuserio Antano Gusčio vadovaujama autoritetinga komisija: LMTA džiazo katedros vedėjas, docentas Artūras Anusauskas, Vilniaus kolegijos Menų fakulteto ritminės muzikos katedros vedėjas, docentas Sigitas Giedraitis, „Muzikos informacijos ir leidybos centro“ direktorius Linas Paulauskis, muzikologė bei džiazo kritikė Jūratė Kučinskaitė ir pirmą sykį komisijos sudėtyje dirbęs „Young Power” konkurso Grand Prix laureatas džiazo muzikantas, kūrėjas ir dėstytojas Dmitrijus Golovanovas.

Žiuri sprendimu „Vilnius Jazz Young Power" finalininkais tapo grupės “Sheep Got Waxed”, „Retired Musicians Social Club” ir „Jazz 4”. Komisija taip pat išskyrė dvi specialiąsias nominacijas: „Konkurso atradimu“ tituluotas kvartetas iš Kėdainių muzikos mokyklos „Jazz 4”, o grupė „Sheep Got Waxed” įvertinta už originalią kompoziciją „Memory Hole”.

„Vilnius Jazz Young Power 2011“ konkurso finalas įvyks spalio 13-16 d. rengiamo festivalio Vilnius Jazz 2011 metu Rusų dramos teatre. Šiemet Didžiojo prizo laimėtojas be įprastų apdovanojimų gaus ir ypatingą prizą – teisę atstovauti Lietuvą Šiaurės šalių jaunųjų džiazo atlikėjų konkurse „Young Nordic Jazz Comets“.

Festivalio "Vilnius Jazz" inf.
www.vilniusjazz.lt

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos