36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2012.10.12

„Vilnius Jazz“ scenoje siaus beprotiški japonai

Spalio 13 dieną jubiliejinis „Vilnius Jazz“ festivalis kviečia į unikalų laisvojo džiazo maratoną Rusų dramos teatre.

16 val. į šio teatro sceną pakils vienas ryškiausių japonų džiazo kūrėjų Daisuke Fuwa su grupe „Fuwa Works“. Jos branduolį sudaro beprotiško Japonijos kolektyvo – „free“ džiazo orkestro „Shibusashirazu Orchestra“, kuriam taip pat vadovauja D.Fuwa, -- senbuviai.

„Shibusashirazu Orchestra“ performansai turbūt geriausiai atspindi kompozitorius, kontrabosininko, grupių lyderio D.Fuwa‘os spalvingą ir teatrališką kūrybos stilių. Daisuke įvairias savo idėjas realizuoja, pasitelkęs skirtingas artistų sudėtis. „Shibusashirazu Orchestra“ improvizuoja iki pusšimčio žmonių; orkestro dešimt narių sudaro D.Fuwa grupę "Shibusa Chibizu", o abstrakčiausioms idėjoms perteikti muzikas šiemet subūrė sekstetą „Fuwa Works“.

Išradingas, trykštantis energija D. Fuwa ir šį kartą leidžia tikėtis efektingo šou – tik mažesnio mastelio negu jo diriguojami pribloškiantys, gigantiškus karnavalus primenantys „Shibusashirazu Orchestra“ performansai, kuriuose greta muzikų spontaniškas improvizacijas pina vokalistai, go-go šokėjos, japoniško buto šokio meistrai, akrobatai, animatoriai ir kitokios asmenybės.

Japonų džiazo popietę „Vilnius Jazz“ festivalyje pratęs kita unikali Tekančios šalies grupė – „Hikashu“, jau daugiau kaip tris dešimtmečius intriguojanti pasaulį spontaniškais eksperimentais ir neįspraudžiamomis į jokius stilistinius rėmus improvizacijomis.

„Hikashu“ yra pagrindinė vieno savičiausių japonų vokalistų bei multiinstrumentininkų Makigami Koichi kūrybos laboratorija. Profesionalus aktorius M.Koichi šią grupę įkūrė kartu su kolega Mita Freemanu 1978-aisiais. Būtent įgarsindami teatrinius projektus draugai susižavėjo muzikos kūryba ir, užuot steigę teatro trupę, sumanė imtis roko – šiam žanrui iš pradžių buvo priskiriama „Hikashu“.

O pastaruoju metu šis kolektyvas dažniau pasirodo džiazo scenose -- jos kūryboje liejasi roko, avangardo, japonų muzikos spalvos. Be to, M.Koichi yra ryškiausias Japonijoje tuvių gerklinio dainavimo meistras, stebinantis publiką savo egzotiško vokalo diapazonu ir ekspresija. Jis įpina į koncertus ir performanso elementų, interaktyvių kompiuterinių technologijų efektų.

Vakariniame koncerte (jo pradžia 20 val.) bus primintos geriausios Vilniaus džiazo mokyklos tradicijos. Festivalio jubiliejaus proga naują projektą „Aleatoriniai žaidimai“ pristatys po dešimties metų kūrybinės pauzės atkurtas „Lithuanian Art Orchestra“ (LAO).

LAO 1991-aisiais subūrė vienas Vilniaus džiazo mokyklos įkūrėjų Vladimiras Tarasovas, sukvietęs į kolektyvą kūrybingiausius Lietuvos džiazo ir akademinės muzikos atstovus. LAO sudėtis nuolat
atsinaujina. Ir šįkart scenoje šalia orkestro senbuvių, šalies džiazo grandų pamatysime jaunų veidų. Tačiau visi LAO nariai yra aukščiausio lygio profesionalai, pelnę savo projektais ir kūriniais pripažinimą Lietuvoje bei svetur.

LAO yra pristatęs kelias originalias programas. Šiemetė, anot V.Tarasovo, -- laisviausio turinio. „Tai bendra mano ir orkestro kompozicija, -- sakė perkusijos grandas. -- Žaisime pagal aleatorikos taisykles“.

Projektą muzikantai skiria kultinio JAV kompozitoriaus avangardininko, aleatorinės muzikos kūrėjo Johno Cage‘o 100-mečiui.

Vakariniame koncerte taip pat prisistatys patyrusių improvizuotojų, universalių muzikų - perkusininko Arkadijaus Gotesmano ir Izraelio saksofonininko Alberto Begero duetas.

Šeštadieninis „Vilnius Jazz“ finišuos „Tamstos“ klube.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos