36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2012.10.13

Festivalis “Vilnius Jazz 2012” už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai įvertino Vilniaus džiazo mokyklos kūrėją Vladimirą Tarasovą

Tarptautinis džiazo festivalis ”Vilnius Jazz 2012” paskelbė tradicinio apdovanojimo „Už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai“ laureatą. UAB “A Cappella” ir festivalio “Vilnius Jazz” prizu apdovanotas pasaulinio garso muzikas, perkusininkas, kompozitorius bei audiovizualinių projektų kūrėjas Vladimiras Tarasovas, festivalio scenoje pristatęs specialiai jubiliejiniam festivaliui parengtą programą „Aleatoriniai žaidimai“. Programą, skirtą kultinio JAV kompozitoriaus avangardisto, aleatorinės muzikos kūrėjo Johno Cage‘o 100-mečiui, atliko po dešimtmetį trukusios kūrybinės pauzės atgimęs iš ryškiausių Lietuvos džiazo muzikų Vladimiro Tarasovo suburtas „Lithuanian Art Orchestra“.

Vladimiras Tarasovas drauge su „GTČ“ trio (Ganelinas–Tarasovas–Čekasinas) padėjęs pagrindus Lietuvos džiazo mokyklai, muzikavęs su pasaulio improvizacinės muzikos grandais, vienas pirmųjų pasaulyje pradėjęs groti solines mušamųjų instrumentų programas, Lietuvoje atsidūrė įnoringo likimo ir meilės džiazui dėka.

Archangelske gimęs muzikas, už domėjimąsi džiazu pašalintas iš Leningrado konservatorijos, 1968-aisiais pagelbėjo gimtajame mieste koncertavusiam orkestrui iš Lietuvos “Nemuno žiburiai”, kuriam teko skubiai pakeisti būgnininką. Po kelių koncertų drauge su šiuo orkestru būgnininkas atvyko į Vilnių, kuriame 1970-aisiais gimė Tarasovo-Ganelino duetas, akimirksniu sulaukęs pripažinimo, dar po metų - legendinis GTČ trio, praturtinęs ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio džiazo istoriją.

1987-aisiais Trio užleido džiazo sceną savo mokiniams, toliau realizuojantiems jų kūrybinius principus Lietuvos džiaze, o patys ėmėsi savo kūrybines idėjas įkūnyti kituose kontekstuose. Vladimiras Tarasovas atsiskleidė kaip menininkas-konceptualistas, pasinerdamas į plataus diapazono kūrybinį gyvenimą: komponavimą teatrui ir kinui, vizualiųjų menų bei tarpžanrinių projektų kūrybą; jis rengia performansus bei instaliacijas, bendradarbiauja su įvairių meno šakų kūrėjais: literatais, dailininkais, šokio ir plastikos meistrais.

Vladimiro Tarasovo talentas suvedė jį su išskirtiniais scenos partneriais, tokiais kaip Andrew Cyrille, “The Rova Saxophone Quartet“, Anthony Braxton, John Fisher, Valentina Ponomariova, Patrick Scheyder, Kazutoki Umezu, Lauren Newton, Saincho Namchilak, Bill Laswel, Tomasz Stanko, Sonny Murray ir daugybė kitų iškilių džiazo ir improvizacinės muzikos kūrėjų.

Muziko diskografija aprėpia virš 100 albumų, iš jų beveik 2 dešimtys solinių darbų.

Vladimiras Tarasovas tapo devintuoju „Vilnius Jazz“ festivalio apdovanojimo laureatu. Už nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai jau yra pagerbti saksofonininkai Petras Vyšniauskas ir Liudas Mockūnas, trombonininkas Skirmantas Sasnauskas, gitaristas Juozas Milašius, klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas, muzikologė Jūratė Kučinskaitė, bei šviesaus atminimo džiazo asmenybės: Kauno bigbendo vadovas, pianistas Romualdas Grabštas ir muzikologas Liudas Šaltenis.

Festivalio inf.

 

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos