36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2013.05.07

Pristatoma pirmoji lietuviškų džiazo temų rinktinė

Gegužės 8 d., trečiadienį, 20 val. muzikos klube „Tamsta“ (A. Strazdelio g. 1, Vilniuje), vietoj įžangos į kasmetinį jaunųjų džiazo atlikėjų konkursą „Vilnius Jazz Young Power“, žodinėmis ir muzikinėmis improvizacijomis bus pasitikta neseniai pasirodžiusi lietuviškų džiazo temų rinktinė „Nuo bliuzo iki sutartinės. 33 Lietuvos džiazo kūrėjų temos“.

Tai pirmasis šalies natų leidybos istorijoje lietuviškų džiazo temų rinkinys, kurį sudarė ir parengė žinoma Lietuvos džiazo istorikė, kritikė ir pedagogė, radijo laidų vedėja Jūratė Kučinskaitė. Natų leidinį ir jį palydinčią kompaktinę plokštelę Lietuvių muzikos antologijų serijoje išleido Muzikos informacijos ir leidybos centras (MILC). Rinkinio išleidimą iš dalies parėmė Kultūros rėmimo fondas.

Beveik visi Lietuvos džiazo atlikėjai kartu yra ir aktyvūs kūrėjai, išleidę į pasaulį daugybę įsimintinų džiazo kompozicijų, pelniusių publikos simpatijas ir profesionalų pripažinimą įvairių šalių džiazo scenose. Iki šiol jos buvo fiksuotos ir plačiau prieinamos tik garso įrašų pavidalu. Dėl šios priežasties didžioji dalis Lietuvos džiazo muzikų originalios kūrybos likdavo kūrėjų galvose ir jų pačių atliekamame repertuare.

Kaip žinome, spontaniškam muzikavimui džiazo muzikoje dažnai pasitelkiamos visiems „pokalbio“ dalyviams žinomos temos. Tarp improvizacinės muzikos atlikėjų jos sklinda ne vien įrašuose fiksuotų kompozicijų pavidalu, bet ir pasaulyje nuolat leidžiamų džiazo „standartų“ natų leidiniuose – savotiškuose džiazo muzikantų kasdienių pratimų ir improvizacinių idėjų kompendiumuose. Tik vargu ar kuriame nors jų aptiktume bent vieną Lietuvos džiazo kūrėjų temą. Šią akivaizdžią spragą Lietuvos džiazo notografijoje ėmėsi pildyti muzikologė Jūratė Kučinskaitė ir Muzikos informacijos ir leidybos centras, pirmajam lietuviškų džiazo temų rinkiniui atrinkę šešiolikos žinomų džiazo kūrėjų temas.

Pasak rinkinio sudarytojos J. Kučinskaitės, „siekiant leidiniui suteikti labiau edukacinį nei enciklopedinį pobūdį, temos išdėstytos augančio harmonijos, ritmikos, melodikos sudėtingumo tvarka. Daugumą jų pateikiamos džiazo rinkiniams įprastu būdu: užrašoma tik melodija ir sutartiniais ženklais žymimi ją lydintys akordai. Pateikiant temas sąmoningai atsisakyta griežtų nurodymų, kad atlikėjai būtų laisvi improvizuoti ir formuoti kūrinį pagal savo galimybes ir meistriškumo lygį.“

Kiekvieno kūrėjo temas leidinyje palydi trumpas autoriaus pristatymas dviem kalbomis, o kai kuriais atvejais ir komentaras apie autoriaus numatomą temos (-ų) plėtotę. Pridedamoje kompaktinėje plokštelėje įrašytos kai kurios kompozicijos puikiai iliustruoja, kaip išradingai savo temas plėtoja leidinyje pristatomi džiazo kūrėjai ir jų kolektyvai. Rinkinys „Nuo bliuzo iki sutartinės“ pirmiausia skirtas mokantiems ir besimokantiems džiazo muzikos, tačiau ir patyrę muzikai čia galės pasisemti įkvėpimo savitai kūrybinių idėjų plėtotei.

Gegužės 8 d. klube „Tamsta“ leidinį pristatys jo sudarytoja, muzikologė Jūratė Kučinskaitė ir MILC leidybos koordinatorė Veronika Janatjeva. Renginio metu pasirinktomis lietuviškomis temomis improvizuos Dmitrijus Golovanovas (klavišiniai) ir Juozas Kuraitis (saksofonas) – vieni iš rinktinėje pristatomų autorių, anksčiau pelniusių laurus ir jaunųjų džiazo kūrėjų konkurse „Vilnius Jazz Young Power“. Naujuoju natų leidiniu, kaip paskatinamuoju prizu, šiemet bus apdovanoti į finalinį konkurso turą atrinkti dalyviai.

Renginio metu leidinį bus galima įsigyti pigiau. Vėliau jis bus parduodamas Natų knygyne (Totorių g. 20, Vilnius) ir Muzikos informacijos ir leidybos centre (A. Mickevičiaus g. 29, Vilnius).

MILC inf.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos