36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2013.10.09

„Vilnius Jazz“ scenoje konfrontuos teatras ir poezija

Spalio 10 d. 19 val. 26-asis šiuolaikinio džiazo festivalis „Vilnius Jazz“ kviečia į Rusų dramos teatrą melodingo poetiško bei nuotaikingo eksperimentinio džiazo mėgėjus.

Pirmą kartą Vilniuje muzikuos po visą pasaulį keliaujantis Liuksemburgo vibrafonisto Pascalio Schumacherio kvartetas ir šiuo metu kūrybiškiausia Šveicarijos grupė “Hildegard Lernt Fliegen” (liet. “Hildegarda mokosi skraidyti”).

Pascalis Schumacheris nuo studijų renka apdovanojimus konkursuose. 2002-aisiais susikūręs jo kvartetas jau po poros metų laimėjo 1-ąjį bei Publikos prizus džiazo konkurse „Tremplin Jazz d’Avignon“ Prancūzijoje. 2007-aisiais jo išleistą albumą "Silbergrau" kultūros žurnalas „Knack“ išrinko Metų geriausiu džiazo albumu Belgijoje. Naujausia grupės plokštelė „Bang my Can“ (2011 m.) pernai Vokietijoje buvo įvertinta „Echo Jazz Award“ apdovanojimu.

Keturias savo kompaktines plokšteles grupė pristatė penkiuose žemynuose. Muzikantai pasirodė garsiausiuose Europos, Amerikos, Azijos, Afrikos ir Australijos džiazo festivaliuose, svarbiausiuose Europos ir užjūrio džiazo klubuose, vien šiais metais gastroliavo Kanadoje, JAV, daugelyje Europos šalių.

Jausmingas, techniškas, nepaisantis žanrinių ribų vibrafonistas su savo susigrojusia komanda piešia įkvepiančius vaizduotę, skambius akustinius garsovaizdžius, kurie užlieja klausytojus svajinga melancholija ir tvilko energijos išlydžiais.

Hildegard Lernt Fliegen” muzika kitokia - trykštanti sąmoju ir nežabotu polėkiu. Tai džiazo, triukšmo meno, kabareto, roko mišinys. Šio seksteto įkūrėjas kompozitorius Andreasas Schaereris yra tikras balso akrobatas – savo balsu gali įkūnyti bet ką. Jam muzikavimas - tai apsvaigimo būsena. Andreasas lyg apsėstas diriguoja “Hildegard” orkestrui, suaudžiančiam, atrodytų, tarpusavyje nesusiejamus dalykus.

2007-aisiais išleistą pirmą šios grupės albumą publika išpirko per kelis mėnesius. Po metų sekstetas laimėjo svarbiausią scenos naujokams skiriamą šveicarų prizą „ZKB Jazzpreis“, o 2011 metais jam buvo skirtas solidžiausias Šveicarijoje džiazo apdovanojimas – fondo „Pro Helvetia“ parama.

Grupės lyderis juokaudamas vadina “Hildegard Lernt Fliegen” skraidykle, kuri pakyla kartu su publika virš žemės ir kartais net labai aukštai.

„Hildegard“ kompanija skraido ir tikrais lėktuvais, keliauja koncertuoti traukiniais ir autobusais. Grupės maršrutai nusidriekė nuo Rusijos iki Kinijos. Ji matė šilto ir šalto: koncertavo saujelei klausytojų ir tūkstantinei auditorijai, po atviru dangumi, prirūkytuose džiazo klubuose ir prestižiniuose festivaliuose.

Kiekvienas šio ansamblio narys yra neatsiejama jo dalis, o tariamas muzikinis “Hildegard” chaosas – apgalvota estetika, smagus muzikantų, gerai pažįstančių vienas kitą, žaidimas.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos