36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2014.10.18

„Vilnius Jazz“ įvertino V. Ganelino nuopelnus Lietuvos džiazo kultūrai

Šeštadienį sostinės Rusų dramos teatre vainikuotas 11-asis tarptautinio džiazo festivalio „Vilnius Jazz” laureatas. Tradicinis apdovanojimas „Už indėlį į Lietuvos džiazo kultūrą“ įteiktas Izraelio džiazo klavišininkui ir pianistui, kompozitoriui bei pedagogui Vyacheslavui Ganelinui, didžiąją gyvenimo dalį praleidusiam ir kūrusiam Vilniuje.

V. Ganelinas geriausiai džiazo publikai yra žinomas kaip legendinio GTČ – V.Ganelino, Vladimiro Čekasino ir Vladimiro Tarasovo - trio lyderis. Šis ansamblis gyvavo 1971-1986 metais, įsitvirtino pasaulio džiazo muzikos istorijoje kaip viena ryškiausių visų laikų neamerikietiško džiazo grupių. GTČ buvo pirmasis Sovietų sąjungos kolektyvas, išpopuliarėjęs Europoje savo autentiška, neimituojančia amerikietiško džiazo kūryba. Jis davė galingą impulsą Lietuvos džiazo mokyklai.

1987-aisiais V.Ganelinui emigravus į Izraelį, GTČ veikla nutrūko, bet trio tradicijos iki šiol gyvos Vilniaus džiazo muzikantų kūryboje.

V. Ganelinas baigė Lietuvos valstybinėje konservatorijoje (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija) kompoziciją ir beveik 20 metų (1968-1984) dirbo Lietuvos valstybinio rusų dramos teatro muzikos skyriaus vedėju. Tuo laikotarpiu jis sukūrė įvairios akademinės muzikos, komponavo kinui, teatrui, buvo ne kartą premijuotas.

V. Ganelinas parašė tris operas, kelis baletus, 6 miuziklus, koncertų įvairiems instrumentams, muzikos daugiau kaip 60 kino filmų ir daugiau kaip 40 spektaklių.

Menininkui puikiai sekasi ir Izraelyje. Dar 1988-aisiais jis buvo priimtas į Izraelio kompozitorių sąjungą, iš karto pradėjo dėstyti Jeruzalės muzikos ir šokio akademijoje, netrukus tapo Džiazo katedros vedėju ir profesoriumi.

Maestro toliau produktyviai kuria muziką, inicijuoja "free" džiazo bei tardisciplininius meno projektus, rengia Izraelyje tarptautinį “Jazz Globus” festivalį, koncertuoja su daugybe pripažintų džiazo meistrų bei kamerinių ansamblių.

Pastaraisiais metais jis bene plačiausiai gastroliuoja su grupe “Ganelin Trio Priority”, kurioje muzikuoja saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir vokiečių būgnininkas Klausas Kugelis.

2003 metais V.Ganelinas buvo apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi už nuopelnus Lietuvos kultūrai. 2005 metais Izraelyje jam įteiktas “Landau Prize” už nuopelnus šalies džiazui, o 2010-aisiais kūrėją „Auksiniu disku“ pagerbė Lietuvos muzikų sąjunga.

UAB „A Cappella“ ir festivalio „Vilnius Jazz” prizą už nuopelnus Lietuvos džiazui anksčiau yra gavę saksofonininkas, kompozitorius ir pedagogas Vladimiras Čekasinas, perkusininkas, kompozitorius ir vizualiojo meno kūrėjas Vladimiras Tarasovas, saksofonininkai Petras Vyšniauskas ir Liudas Mockūnas, trombonininkas Skirmantas Sasnauskas, gitaristas Juozas Milašius, klavišininkas ir kompozitorius Dainius Pulauskas, muzikologė Jūratė Kučinskaitė bei šviesaus atminimo džiazo asmenybės - Kauno bigbendo vadovas, pianistas Romualdas Grabštas ir muzikologas Liudas Šaltenis.

Festivalio inf.
www.vilniusjazz.lt 

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos