36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2015.10.12

„Vilnius Jazz“ vieną dieną skirs patrakusiam švedui. Kas jis?

Pirmą kartą festivalio „Vilnius Jazz“ istorijoje vienas artistas pakvies į visą seriją pasirodymų prisistatydamas įvairiais amplua. Tai savitos kūrybos filosofijos, novatoriško braižo švedų saksofonininkas Martinas Küchenas.

Spalio 17 dieną sostinėje, Rusų dramos teatre, išgirsime jo grupę, solinę programą bei sunkiai nuspėjamą projektą su ukrainiečių bosininku Marku Tokaru ir Lietuvos perkusininku Arkadijumi Gotesmanu: niekada drauge negroję muzikantai ekspromtu įgarsins nebylų Holivudo filmą.

Nuotykingo gyvenimo ir karjeros M.Küchenui gali pavydėti kiekvienas. Jis paragavo gatvės muzikanto duonos, klajojo su cirko trupe po Europą, dalyvavo šokio projektuose, improvizavo su poetais, kūrė muziką eksperimentiniams filmams, teatrui, garso instaliacijoms, o visai neseniai grodamas saksofonu išbandė atominės elektrinės ir vandens bokšto akustiką.

Vingiuotas buvo ir Martino kelias į muziką. Tėvai jį spaudė groti fleita, o vaikinas pradėjo dainuoti roko grupėje (ir dainuoti niekad nesiliovė) bei pūsti saksofoną Alberto Aylerio maniera. Tiesa, bendražygiai jį išjuokė, bet maištininkas nesustojo – 10-ajame dešimtmetyje jis tvirtai įsiliejo į švedų “free“ džiazo ir improvizacinės muzikos sceną, ėmė reikštis daugybėje kamerinių grupių, kurti ir didesniems ansambliams, koncertuoti solo ir su džiazo orkestrais.

Martinas išmaišė Vakarų ir Rytų Europą, Balkanus, pasiekė Šiaurės ir Vakarų Afriką, Kanadą ir JAV, Japoniją. Jo diskografijoje – per 20 kompaktinių plokštelių.

Soliniame pasirodyme M.Küchenas gros 2010-aisiais lenkų kompanijos „Mathka“ išleisto albumo „The lie & orphanage“ kompozicijas. Tai gili, sukrečianti, vitališka muzika. Ne vienas kritikas šį trečiąjį Martino solinį albumą įvertino penkiomis žvaigždutėmis.

Net pasibaigus saksofono atradimų erai, M.Küchenas sugeba išrasti labai neįprastų ausiai tembrų ir skambesių, sukurti tik jam vienam būdingą meno kalbą. Gyvai klausytis šio emocingo, pasitelkiančio kūrybai įvairiausius objektus menininko itin įdomu.

Antroje koncerto dalyje saksofonininkas su dviem partneriais ekspromtu įgarsins režisieriaus Harry‘o Hoyto 1925 metų fantastinę nuotykių juostą „Prarastas pasaulis“ („The Lost World“) pagal Arthuro Conan Doyle‘o to paties pavadinimo knygą. 1998-aisiais šis filmas buvo pripažintas estetiškai ir istoriškai reikšmingu bei įtrauktas į JAV nacionalinį filmų registrą.

Šis kartu su kino režisieriumi Artūru Jevdokimovu rengiamas „Vilnius Jazz“ projektas pratęs dar vasarą Lietuvoje pradėtą gyvos muzikos ir nebylaus kino klasikos ciklą „Nebylaus kino muzika“. Projektas jau pristatytas Šiauliuose, Pakutuvėnuose, Žagarėje, Birštone, Ukmergėje ir Vilkaviškyje. Jo seansuose nebylias amerikiečių komedijas garsino Lietuvos džiazo žvaigždės kartu su žinomais JAV ir Estijos muzikantais.

Koncerto pabaigoje M.Küchenas pristatys savo grupę „Angles 8“. Pasak kritikų, jos muzika hipnotizuoja. Galbūt dėl to, kad ji remiasi į kolektyvinę atmintį, senąsias Europos tautų orkestrinio muzikavimo, Balkanų pučiamųjų tradicijas, kai ką perėmė iš Afrikos genčių folkloro. Ji kupina džiaugsmo ir liūdesio, greitų unisonų, netikėtų ritminių posūkių ir subtilių nuskaidrėjimo salelių.

Įdomu, kad ansamblio lyderis neužrašinėja savo kompozicijų, bet nusiunčia grupės nariams trumpus įrašus ir pagroja arba padainuoja repeticijose savo muzikos motyvus, kuriuos partneriai savaip išplėtoja. Rezultatas – gaivališkas!

Saksofonininko Martino Kücheno (Švedija) projektai 28-ajame festivalyje „Vilnius Jazz“ – spalio 17 d. 19 val. Rusų dramos teatre Vilniuje. 

Bilietus platina Bilietų pasaulis

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos