36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2016.10.15

11-ojo „Vilnius Jazz Young Power“ konkurso finale virs įnirtinga kova

Šį sekmadienį, spalio 16 dieną, 29-asis „Vilnius Jazz“ festivalis tradiciškai užleis pagrindinę savo sceną sostinės Rusų dramos teatre jauniesiems džiazo talentams.

Pasak renginio prodiuserio Antano Gusčio, šiemet „Vilnius Jazz Young Power“ (VJYP) konkurso finalininkų laukia itin įnirtinga kova, o publikos – intriguojantis dieninis koncertas (jo pradžia -15 val.), nes dėl „Grand Prix“ susigrums trys lygiaverčiai, stiprūs konkurentai.

Tai - Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) bei Vilniaus kolegijos grupė „TDT“, Vilniaus konservatorijos trio „Sin“ ir LMTA saksofonų kvartetas „Katarsis4“. Jis gros tik savo originalias kompozicijas.

Jau 11-tą kartą rengiamas VJYP ypatingas tuo, kad žiuri vertina ne tik konkursantų parengtas privalomų džiazo standartų interpretacijas, bet ir originalius kūrinius. Dėl to konkursas tampa džiazo jaunimui pirmuoju rimtu išbandymu ir svarbia kūrybos paraiška ateičiai.

Čia atsiskleidė daug talentų, šiandien sėkmingai tęsiančių džiazo karjeras. Konkursas paskatino kūrybai būrį scenos naujokų - dažna grupė būtent čia surengia savo debiutinį pasirodymą.

Pirmajame VJYP ture šiemet dalyvavo penkios grupės, tiksliau – keturios ir vienas solistas, mat saksofonininkas Martynas Vlaščenko, susiklosčius nepalankioms aplinkybėms, vienas grojo už visą grupę. Žiuri jo drąsą įvertino specialia nominacija.

Geriausiu 11-ojo VJYP instrumentininku išrinktas grupės „TDT“ saksofonininkas, Vilniaus kolegijos studentas Klaudijus Štuopinis. Geriausios originalios kompozicijos autoriumi pripažintas trio „Sin“, už kūrybiškiausią standarto interpretaciją bus apdovanotas kvartetas „Katarsis4“. Visų konkurso pažibų sekmadienį laukia specialūs prizai.

„Grand Prix“ laimėtoją kartu su A.Gusčio vadovaujama konkurso žiuri (muzikologai Jūratė Kučinskaitė, Linas Paulauskis, Eglė Gudžinskaitė, saksofonininkas, AGATA Tarybos narys Remigijus Rančys) rinks ir publika. Jam atiteks trečius metus iš eilės asociacijos AGATA skiriama piniginė premija. „AGATA visuomet palaiko jaunuosius muzikantus. Džiaugiamės, kad šis konkursas ne tik skatina džiazo jaunimą kurti ir atlikti savo kūrinius, bet ir suteikia jiems didžiąją sceną - galimybę būti išgirstiems ir pamatytiems“, - teigė AGATA direktorė Agnė Masalskytė.

Laureatų šiemet laukia ir kitas vertingas prizas – galimybė nemokamai įrašyti savo muzikos studijoje „MAMAstudios“.

Konkurso finale svečių teisėmis pasirodys grupė „Horny Horns“, suburta 2009-ųjų VJYP nugalėtojo (su grupe „Yrinauda“) saksofonininko Dovydo Stalmoko. Tai bene vienintelis Lietuvoje kolektyvas, grojantis 8-9 dešimtmečių Čikagos laisvojo džiazo įkvėptą muziką.

Bilietus platina Bilietų Pasaulis.

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos