36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2020.10.17

„Vilnius Jazz 2020“ apdovanojimas – muzikos leidyklai „NoBusiness Records“

Šeštadienį festivalio „Vilnius Jazz“ scenoje sostinės Rusų dramos teatre paskelbtas 17-asis apdovanojimo „Už nuopelnus Lietuvos džiazui“ laureatas. Juo tapo Vilniuje veikianti muzikos įrašų leidykla „NoBusiness Records“ (NBR). Jos leidžiami improvizacinės muzikos ir laisvojo džiazo albumai sulaukė pripažinimo ne tik Lietuvoje, bet ir kitų Europos šalių bei Šiaurės Amerikos džiazo muzikos spaudoje ir tinklapiuose. 

Kompanija susikūrė 2008 metais trijų džiazo aistruolių – muzikos firmos „Thelonious“ savininko Valerijaus Anosovo, džiazo kūrėjo Liudo Mockūno ir mėgėjo Dano Mikailionio – iniciatyva.
 
Pradinis trijulės tikslas buvo įamžinti CD, DVD ir LP pavidalais geriausius improvizacinės muzikos koncertus Vilniuje, o stimulu veikti tapo švedų improvizuotojo Matso Gustafssono koncertai Lietuvoje, kuriuos NBR  ir įamžino savo pirmosiose kompaktinėje bei vinilo plokštelėse. 
 
Kitiems leidiniams buvo panaudoti ankstesniais metais „Thelonious“ surengtų koncertų Lietuvoje įrašai, sulaukę pačių geriausių užsienio muzikos kritikų įvertinimų.  2009-aisiais „All About Jazz“ įtraukė NBR tarp geriausių metų džiazo leidybos kompanijų, o 2011, 2012 ir 2019 metais vilniečių leidyklą tokia pripažino Niujorko muzikos kritikų žurnalas „New York City Jazz Record“.
 
NBR greitai išplėtė savo veiklą, neapsiribodama Lietuvos koncertų įrašais – leidyklos diskografiją nuolat pildo pasaulio avangardinio džiazo ir improvizacinės muzikos korifėjų darbai. 
 
NBR dvigubas albumas „Black Man’s Blues“ su „Billy Bang’s Survival Ensemble“ įrašais 2012 metais Niujorke buvo apdovanotas Amerikos kompozitorių, autorių ir leidėjų draugijos (ASCAP) „Deems Taylor Award“ prizu. 
 
2013 metais džiazo žurnalas  „Downbeat“  į geriausių kompaktinių plokštelių dešimtuką įtraukė NBR išleistą  Evano Parkerio trio albumą „Live at Maya Recordings Festival“, o to paties trio koncerto „Vilnius Jazz“ festivalyje išleistas įrašas  pateko tarp geriausių „New York City Jazz Record“ metų albumų. 
 
Šiuo metu, be kitų albumų, NBR leidžia du kartus „Grammy“ laureato Samo Riverso archyvinius darbus, sulaukiančius didelio muzikos kritikų ir gerbėjų dėmesio.
 
„NoBusiness Records“ albumus platina Amerikos, Prancūzijos, Belgijos, kitų šalių distributoriai. Vilniuje juos galima įsigyti „Thelonious“ parduotuvėje.
 
„Vilnius Jazz“ prizas „Už nuopelnus Lietuvos džiazui“ teikiamas nuo 2004 metų. Jo laureatais yra tapę trylika iškilių šalies džiazo meistrų, tarp jų – Viačeslavas Ganelinas, Vladimiras Čekasinas, Vladimiras Tarasovas, Dainius Pulauskas, Petras Vyšniauskas, Liudas Mockūnas, trys džiazo teoretikai ir fotomenininkas. Muzikologas Liudas Šaltenis (1941-1994) ir ilgametis Kauno bigbendo vadovas Romualdas Grabštas (1943-2009) buvo apdovanoti po mirties.   
 

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos