36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

 Spalio 12 d. 19 val. Vilniaus senajame teatre tarptautinį šiuolaikinio džiazo ir improvizacinės muzikos festivalį „Vilnius Jazz“ paskelbs „Improdimensijos“ sąjūdžiui skirtas vakaras.

„Improdimensija“ – tai eksperimentams ir edukacijai skirta kūrybinė platforma, kurioje susitinka ryškiausios Lietuvos bei užsienio džiazo žvaigždės ir jaunoji improvizuotojų karta. Šio sąjūdžio avangarde jau įsitvirtino talentingiausi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Šiuolaikinės ir improvizacinės muzikos magistro programos ugdytiniai.

Vienas šios programos steigėjų garsus saksofonininkas ir kompozitorius Liudas Mockūnas pradėjo kviesti užsienio grandus dalytis patirtimi su LMTA studentais, o kartu ir pasirodyti laisvojo džiazo ir improvizacinės muzikos koncertų cikle „Improdimensija“. Čia yra groję visi pirmojo „Vilnius Jazz“ koncerto dalyviai.

Sąjūdžiui ir „Improdimensijos“ orkestrui priklauso ir trys jaunosios kartos fleitininkai Mėta Gabrielė Pelegrimaitė, Salomėja Kalvelytė bei Kristupas Gikas, prieš kelerius metus susibūrę į ansamblį „Fleitų 3”, kuris pirmasis šiemet žengs į festivalio sceną.

Prieš kelis mėnesius trijulė išleido debiutinį albumą, kuriame įamžino savo koncertą „Improdimensijos“ cikle, atversdami naują improvizacinės muzikos lapą Lietuvos istorijoje.
Klausytojų ausys yra pratusios girdėti švelnų, minkštą fleitos toną, klausytis šiuo instrumentu atliekamu svajingu melodijų, o „Fleitų 3” ėmė drąsiai griauti klasikinį šio instrumento įvaizdį.

Savo pasirodymuose ansamblis tai nardina klausytojus į atpalaiduojančių skambesių stichiją, tai netikėtai išbudina šaižiais fleitų virštoniais, disonansais bei spiegiančiais garsais. Pasitelkę ne tik įprastos tonacijos, bet taip pat bosinę ir altinę fleitas, ekstremaliai platų išplėstinių technikų arsenalą, muzikantai drąsiai tyrinėja savo instrumentų galimybių ribas.

„Improdimensijos“ sąjūdžiui skirtą „Vilnius Jazz“ vakarą pratęs dvi išskirtinės laisvojo džiazo ir improvizacinės muzikos figūros, pastarąjį dešimtmetį jau ne kartą susitikusios Lietuvos scenose. Tai vienas iškiliausių Europos šiuolaikinės muzikos scenos vardų švedų saksofonininkas Matsas Gustafssonas ir ryškiausias improvizacinės muzikos Lietuvoje atstovas bei puoselėtojas L. Mockūnas.

Iki smulkmenų išpuoselėti instrumentų valdymo įgūdžiai, platus grojimo technikų arsenalas ir drąsa rizikuoti − tai sieja šiuos išradingus saksofono skambesio tyrinėtojus M. Gustafssoną ir L. Mockūną. Papsėjimai, bumbsėjimai, blerbimai, garso gesinimai, tonų ir obertonų jūros, subtilūs žaidimai su instrumentų vožtuvais tėra tik menka dalis nepaprastai turtingo judviejų muzikinio žodyno.

Matsas ir Liudas − neginčijami savojo amato meistrai, kuriems neegzistuoja žodžiai „ribos“ ir „neįmanoma“. Grodami skirtingų tonacijų saksofonais bei klarnetais, o Matsas dar ir fleita, muzikantai patys brėžia ribas, kur jiems patogu. Bet net pasiekę ekstremalias aukštumas, jie sugeba nustebinti tiek save, tiek kitus, pakildami dar aukščiau.

M. Gustafssono ir L. Mockūno pasirodymas „Vilnius Jazz“ scenoje bus ne tik bandymas kilti aukštyn. Muzikantai taip pat pristatys naują dueto albumą, įrašytą 2022 m. lapkritį legendinėje Vilniaus plokštelių studijoje. Festivalio lankytojai albumą galės įsigyti pirmieji.

Dar vieną sprogimo bangą vakare L. Mockūnas sukels, nerdamas į laisvojo džiazo stichiją su dviem tokiomis pat spalvingomis, nepripažįstančiomis kompromisų asmenybėmis – vienu unikaliausių kontraboso balsų pasaulyje amerikiečiu Tomu Blancarte‘u ir danų mušamųjų minimalistu Christianu Windfeldu.

Iš Teksaso kilęs Tomas Blancarte‘as jau daugiau kaip du dešimtmečius aktyviai reiškiasi eksperimentinės ir improvizacines muzikos baruose. Kontrabosas jo rankose tampa buldozeriu, nušluojančiu bet kokius įsivaizdavimus apie šio instrumento galimybes. Su įvairiomis eksperimentinės muzikos grupėmis bosininkas plačiai gastroliuoja po Europą, Japoniją ir Šiaurės Ameriką, grodamas tiek andegraundo scenose, tiek svarbiuose tarptautiniuose festivaliuose.

Danų improvizuotojui, perkusininkui ir kompozitoriui Christianui Windfeldui taip pat būdingas ekspresyvus grojimo stilius. Menininkas yra pelnęs daug apdovanojimų ir stipendijų, įsiamžinęs daugiau kaip 30 albumų kaip lyderis, išleidęs du solinius albumus.

Po audringos pagrindinės programos improvizacijų puota kelsis į festivalio naktinį klubą „Opera Social House“ prie Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (J. Lelevelio g. 4.).

Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.

Bilietus į „Vilnius Jazz 2023“ renginius platina Bilietai.lt

Naujienos e-paštu

RSS

2023.10.16

„Vilnius Jazz“ jaunųjų talentų konkurse triumfavo tūbos virtuozas

2023.10.14

„Vilnius Jazz“ įvertino Marijaus Aleksos nuopelnus Lietuvos džiazui

2023.10.11

36-ąjį festivalį „Vilnius Jazz“ pradės džiazo narsuoliai, kuriems neegzistuoja galimybių ribos

2023.10.09

Festivalis „Vilnius Jazz“ atkeliauja kupinas intriguojančių sugrįžimų ir naujų pažinčių

2023.10.05

Pranešimas spaudos atstovams

visos naujienos