36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022
Makigami Santachi Vilnius Jazz'2002

Makigami Santachi (Japonija):

Makigami Koichi - voc, theremin, doromb
Mita Freeman - g,
Sakaide Masami - b, programing,


Visi trio Makigami Santachi nariai priklauso garsiam eksperimentiniam japonų ansambliui Hikashu, grojančiam įvairiausią muziką - nuo džiazo, folko, roko, popo ir japoniško tvisto iki techno bei noise ir jau ketvirtį amžiaus sudarančiam opoziciją komercinei muzikai Japonijoje. Plačiai pripažintą orkestrą subūrė į festivalį atvykstančio Makigami Santachi trio lyderis Makigami Koichi.

Makigami Koichi (g. 1956) - vienas populiariausių Japonijos naujosios muzikos kūrėjų. Jis įstabus vokalistas, kompozitorius, grupių lyderis, o taip pat profesionalus teatro ir kino aktorius. 1973 m. prasidėjo intensyvi teatrinė M.Koichi veikla. Po 5-erių metų darbo įvairiose teatrų trupėse 1978 m. M.Koichi subūrė vieną garsiausių Japonijos grupių Hikashu, kuriai ne tik vadovauja, komponuoja, tačiau ir dainuoja bei groja kornetu, kartais ir bosu. Su Hikashu susijusi pagrindinė vokalisto veikla, atvedusi prie kūrybinės draugystės su John'u Zorn'u. Būtent J.Zorn'as 1992 m. prodiusavo ir savo garsiojoje firmoje Tzadik išleido didelio pasisekimo sulaukusį M.Koichi solo albumą Koroshi No Blues, kuriame vokalistas perkūrė senas Japonijos populiarias dainas. 1993 m. M.Koichi pradėjo organizuoti kas mėnesį Tokijuje vykstantį John'o Zorn'o improvizacijos forumą COBRA. M.Koichi - išskirtinio veiklumo menininkas: be minėtų projektų jis nuolat reiškiasi kaip vokalo improvizatorius ir solistas, veda vokalo kursus, prodiusuoja albumus, režisuoja, vaidina, yra surinkęs baleto trupę Tutuland Acsdemy. M.Koichi bendradarbiauja su daugeliu garsių įvairius stilius atstovaujančių kūrėjų, tokių kaip Takahashi Yuji, Ikue Mori, Otomo Yoshihide, David'as Moss'as, Lauren Newton, Anthony Coleman'as, Umezu Kazutoki, Carl'as Stone, Iva Bitova, Jon'as Rose, Guy Klucevsek'as bei Derek'as Bailey.



Makigami Koichi vadinamas išradingiausiu, absurdiškiausiu ir šmaikščiausiu pastarųjų 2 dešimtmečių Japonijos vokalistu, o jo stilius apibūdinamas kaip laisvos improvizacijos, noise rokas ar avangardas. Jis išsiskiria stulbinančia technika, kūrybiškai lanksčiai jungiant gerklinį tuvių dainavimą (kurio mokėsi Mongolijoje) ir japonų tradicijas su roko bei avangardine muzika. Jis tikras vokalo akrobatas, garsėjantis virtuoziškumu ir nepaprastu balso diapazonu bei ekspresija, kurią dar sustiprina niurnėjimai, burzgimai ir kriokimai. Jo savituose, plataus publikos ir kritikos pripažinimo sulaukusiuose projektuose derinamas senąja japonų popmuzika pagrįstas unikalus avant-pop, interaktyvios kompiuterinės technologijos, vokalinės improvizacijos, o taip pat teatro, performansų ir pramoginiai elementai.

Trio gitaristas Mita Freeman - originalus Hikashu orkestro narys, grojantis jame nuo pat susikūrimo 1978 m. Be darbo su M.Koichi orkestru ir trio jis vadovauja ansambliui
Lu-inch
, groja Akira Sakata džiazo grupėje, reiškiasi kaip kompozitorius ir teatro bei kino aktorius.

Makigami Santachi trio bosistas Masami Sakaide profesinę karjerą pradėjęs 1982 m., jau po metų pradėjo groti Hikashu orkestre. Šokiruojantis M.Sakaide boso beatas ko gero labiausiai atsakingas už šios orkestro laisvamanišką reputaciją. M.Sakaide nuolat reiškiasi ir kaip kompozitorius, programuotojas bei sintezatorių atlikėjas, meistriškai valdantis tiek tradicines priemones, tiek ir naujausias technologijas.

© Jūratė Kučinskaitė

Atgal

 
Django Bates &
Human Chain

Jų kūryba - tobula virtuoziškumo, subtilaus humoro ir stebinančio intelekto sintezė, intriguojanti ir provokuojanti, kupina išradingo temų bei motyvų.
 
Hans Reichel -
Rüdiger Carl

Išskirtinių naujojo džiazo meistrų Hans'o Reichel'io ir Rüdiger'io Carl'o kūrybinė draugystė prasidėjo 1978 m. Bergo-Brandenburgo kvartete.
 
Lindha Svantesson
Kylanti Švedijos džiazo žvaigždė ir jos grupė festivalyje pristatys antrą autorinį Lindha'os albumą "Far from alone".
 
Actis Dato Quartet
Viena reikšmingiausių Europos naujojo džiazo scenos grupių, išsiskirianti originalumu ir šmaikštumu.
 
Kampec Dolores
Nūnai jų kuriama muzika - patraukli ir originali įmantrios melodikos, keistos lyrikos, klasikinės aranžuotės bei subtiliai laužytos ritmikos sintezė.
 
Harriet Tubman
Tai savotiškas puikiai vienas kitą jaučiančių kūrėjų pokalbis, plėtojantis "call-response" idėją, su nauja laisve naudojant įprastas "fusion" priemones, melodiką ir ritmą.