36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Saga

Saga (Lietuva):

Liudas Mockūnas - saxes, cls;
Dmitrij Golovanov - ky;
Vytis Nivinskas - db;
Marijus Aleksa - dr.

Grupė vienija jaunus, bet jau turinčius solidžios sceninės patirties muzikantus ir kompozitorius.

Kvartetas šia sudėtimi gyvuoja nuo 2007-ųjų rudens. Prieš tai dvejus metus jame dainavo ir fortepijonu grojo Andrė Pabarčiūtė. Su šia muzike buvo išleistas ir pirmasis, palankiai kritikų sutiktas kvarteto originalių kompozicijų albumas "Saga" (išleido "Semplice").

Šio kolektyvo muzika - tai savitas džiazo, laisvųjų improvizacijų, šiuolaikinės akademinės muzikos bei roko elementų lydinys.

"Saga" koncertavo ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Ukrainoje.

Saksofonininkas ir klarnetininkas L.Mockūnas baigė Lietuvos muzikos ir teatro akademiją (LMTA) bei Kopenhagos ritminės muzikos konservatoriją.

L.Mockūną galima pelnytai tituluoti "Lietuvos džiazo ambasadoriumi". Jis nuolat dalyvauja tarptautiniuose džiazo projektuose, groja daugelyje tarptautinių kolektyvų.

Muzikas yra grupių "Toxikum", "Megaphone", "Red Planet", "Traffic Quartet", "Idiot Quartet", "Saga" ir "Revolver" vienas lyderių, "Copenhagen Art Ensemble" narys, dalyvauja Pierre'o Dorge and jo "New Jungle Orchestra" programose.

L.Mockūnas bendradarbiauja su Stefanu Pasborgu, Jacobu Anderskovu, Jakobu Riisu, Nilsu Davidsenu, Marcu Ducret, Vladimiru Čekasinu, Vladimiru Tarasovu, Arkadijumi Gotesmanu, Matsu Gustaffssonu, Matsu Eilertsenu, Marku Solborgu, Dietrichu Eichmannu, Jeffu Arnalu, Jaaku Sooaaru, "Chordos" styginių kvartetu.

Jis taip pat grojo su Scottu Colley, Nasheetu Waitsu, Chrisu Speedu, Mike'u Svoboda, Edwinu Wieringa, dalyvavo "Swinging Europe" bei "La Villet Jazz Festival" tarptautinių bigbendų projektuose.

Kaip vienas lyderių L.Mockūnas yra išleidęs šešis albumus. Jo ir danų būgnininko S.Pasborgo kvinteto "Toxikum" albumas, įgrotas su M.Ducret bei Johnu Tchicai, 2004 metais buvo pripažintas Danijoje Metų džiazo atradimu.

Muzikas taip pat įgrojo septynis albumus kaip įvairių grupių narys, tarp jų - su Andrew Hillo "Jazz Par" oktetu ("The Day the World Stood Still", Stunt Record).

L.Mockūnas žinomas ne tik kaip improvizacinės muzikos bei avangardinio džiazo atstovas, bet ir kaip šiuolaikinės akademinės muzikos atlikėjas. Saksofonininkas yra šiuolaikinės muzikos ansamblio "Gaida" narys, jis koncertavo su Lietuvos valstybiniu bei Nacionaliniu simfoniniais orkestrais, su Šv.Kristoforo kameriniu orkestru.

Su įvairiais kolektyvais muzikas gastroliavo daugelyje Europos šalių, JAV ir Kinijoje.

L.Mockūno meistriškumas įvertintas Lietuvos, Latvijos ir Prancūzijos konkursų premijomis, džiazo festivalių "Vilnius Jazz" ir "Birštonas" prizais už nuopelnus Lietuvos džiazui, Lietuvos nacionalinio dienraščio "Lietuvos rytas" menų priedo "Mūzų malūnas" prizu.

Šiuo metu muzikas dėsto LMTA džiazo skyriuje ir vadovauja šios mokyklos bigbendui.

D.Golovanovas 2006 metais baigė LMTA, o Lietuvos džiazo gyvenime dalyvauja jau daugiau kaip dešimtmetį.

Kūrybinę veiklą klavišininkas pradėjo B.Dvariono muzikos mokyklos grupėje "Jazz Pictures". Su šiuo ir kitais kolektyvais jis daug kartų pasirodė "Junior Jazz", Birštono, "Vilnius Jazz" ir "Kaunas Jazz" festivaliuose bei kituose renginiuose.

2004-2005 metais muzikantas stažavosi Leipcigo aukštojoje muzikos mokykloje.

D.Golovanovas 2001 metais tapo Respublikinio jaunųjų džiazo atlikėjų konkurso laureatu, 2002-aisiais kartu su grupe "Jazz Pictures" laimėjo antrą vietą jaunųjų džiazo muzikantų konkurse Vilniuje. 2006 metais jis buvo trečias tarptautiniame studentų konkurse "Džiazo improvizacija", o pernai laimėjo "Vilnius Jazz Young Power" konkurso Didįjį prizą.

Muzikas bendradarbiavo su daugeliu šalies džiazo meistrų, su broliais Briliais (Rusija), Annie Kierulff bei Andersu Anderssonu (Danija). Pastaruoju metu pianistas muzikuoja su saksofonininkų Jano Maksimovičiaus ir L.Mockūno kolektyvais, grupėmis "Riot", "Magic Mushrooms", lindihopo ansambliu, yra šveicaro Herbie Kopfo kvarteto bei tarptautinės grupės "Beat Freisens Spelunkenorchester" narys.

Su įvairiais kolektyvais jis koncertavo Suomijoje, Baltarusijoje, Graikijoje, Vokietijoje.

V.Nivinskas baigė Vilniaus konservatoriją ir bakalauro studijas Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, vėliau mokėsi Carlo Nielseno muzikos akademijoje Danijoje bei Čikagos DePaulo universitete.

Kontrabosininkas jau daugiau kaip dešimt metų groja džiazą, roką, akademinę klasiką bei šiuolaikinę muziką Lietuvoje ir svetur. Jis muzikavo su V.Čekasino, Olego Molokojedovo, Artūro Anusausko ir kitų šalies džiazo meistrų grupėmis, pasirodė Danijos, Vokietijos, JAV, Švedijos, Moldavijos, Rusijos džiazo festivaliuose bei kituose renginiuose.

2000-aisiais V.Nivinskas debiutavo kaip džiazo projekto ("Coltrane Impressions") lyderis festivalyje "Vilnius Jazz".

Gyvendamas JAV (2001-2005) kontrabosininkas grojo su daugeliu Čikagos ir Niujorko muzikantų, tarp jų - Nobu Stowe'u, Bimu Brimfieldu, Kenny Wollesenu, Daliumi Naujokaičiu, grupe "The Trapeze Unit". Drauge su saksofonininku Rimvydu Pauliku Čikagoje jis subūrė grupę "Baltic Asteroids".

Grįžęs į Lietuvą V.Nivinskas pradėjo koncertuoti su "Saga", "Riot" ir kitomis grupėmis. Jis dalyvavo Petro Vyšniausko, A.Gotesmano, V.Tarasovo, Vytauto Mikeliūno, Lino Rimšos, Arūno Šlausto projektuose, bendradarbiavo su A.Pabarčiūte, šiuolaikinio šokio kūrėja Lora Juodkaite, popgrupe "Pieno lazeriai", aktoriais.

Nuo 2005 metų V.Nivinskas dėsto Vilniaus kolegijoje bei LMTA.

M.Aleksa džiazo scenoje debiutavo 1999-aisiais, būdamas trylikos metų, festivalyje "Vilnius Jazz" su Olegu Molokojedovu.

2001 metais būgnininkas tapo Respublikinio jaunųjų džiazo muzikantų konkurso laureatu, 2002-aisiais su grupe "Jazz Pictures" laimėjo II vietą jaunimo džiazo grupių konkurse Vilniuje.

2004-aisiais M.Aleksa tapo jaunimo džiazo konkurso "Džiazo fontanas" nugalėtoju, o po metų jam atiteko 1-ojo jaunųjų talentų konkurso "Džiazo viltis" Didysis prizas. 2007 metais M.Aleksa laimėjo pirmąją vietą Baltijos šalių būgnininkų konkurse.

Muzikantas pasirodė visuose Lietuvos džiazo festivaliuose, koncertavo Norvegijoje, Lenkijoje, Austrijoje, JAV.

M.Aleksa bendradarbiavo su daugeliu šalies džiazo meistrų, tarp jų - Vladimiru Čekasinu, Vladimiru Tarasovu, Vytautu Labučiu, Petru Vyšniausku, Dainiumi Pulausku, muzikavo su šveicarų bosininku Herbie Kopfu. Būgnininkas groja ne tik džiazą, bet ir "soul", hiphopo muziką.

Šiuo metu M.Aleksa studijuoja LMTA.

Vilnius Jazz'2008

LMTA Big Band

Lietuva

Joelle Leandre & Vladimir Tarasov Project

Prancūzija / Lietuva

Baby Trio feat. Juozas Kuraitis

Graikija / Lietuva

Baltic Jazz Trio

Lietuva / Latvija / Estija

SXQ

Japonija

Charles Gayle Trio

JAV

David Murray Black Saint Quartet

JAV

J.Haffner / J.Milašius / D.Naujokaitis

JAV / Lietuva

Saga

Lietuva

 
Vilnius Jazz Extra Line

Kruzenshtern & Parohod

Izraelis

 
Vilnius Jazz Young Power 2008

Valentina Jaronskaja Quartet

Lietuva

Rūta Švipaitė Quartet

Lietuva

Beatričė Baltrušaitytė Project

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2008 Guests

Vertical

Lietuva

Leonard Standards Trio

Lietuva

Jazz2O

Lietuva