36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane

JAV-Prancūzija-Portugalija-Norvegija-Italija

Hamid Drake – dr, perc, voc, leader
Ndoho Ange – dance, voice
Susana Santos Silva – tp
Jan Bang – electronics
Jamie Saft – p, keyb, Fender Rhodes
Pasquale Mirra – vib, perc
Joshua Abrams – db, guembri

Legenda lenkiasi legendai – toks galėtų būti šio pasirodymo moto. „Šis projektas – tai mano pagarbos duoklė didžiai asmenybei, kuri įkvėpė mane, dar paauglį, žengti atradimų keliu ieškant savo balso“, – teigia vienas įtakingiausių ir labiausiai vertinamų pasaulio avangardinio džiazo ir improvizacinės muzikos perkusininkų Hamidas Drake’as.

Puikią pianistę, vargonininkę, arfininkę, kelių knygų autorę Alice’ą Coltrane (1937-2007) jis sutiko būdamas 16-kos koncerte Ravinia parke netoli Čikagos ir nuo tada keitėsi su ja laiškais. A.Coltrane muzika, kūrybingumas, asmenybės šviesa paliko gilų pėdsaką H.Drake’o kūryboje.

„Jos įtaką iki šiol labai stipriai jaučiu. Ji mane įkvėpė dvasiniam ir estetiniam atvirumui, kurį nuolat puoselėju“, – taip projekto ištakas apibūdina menininkas. H.Drake’o įsitikinimu, A.Coltrane buvo „mediumas, įprasminęs muziką kosminėje dimensijoje“.

Ši afroamerikietė menininkė buvo apdovanota nepaprastu talentu pakylėti, įkvėpti atsinaujinimui visus, kuriuos sutikdavo savo kelyje ir kurie klausėsi jos muzikos. Kūrėjos karjera įsibėgėjo Detroite, dar prieš jai sutinkant būsimąjį sutuoktinį – kitą džiazo ikoną Johną Coltrane’ą.

Tačiau A.Coltrane ir vėliau neliko saksofono legendos šešėlyje. Poros darbus kritikai vadina monumentaliais. O po J.Coltrane’o mirties Alice tęsė karjerą sutelkdama visą dėmesį į dvasinę muzikos prigimtį, sielovados praktikas bei meditaciją. Pasivadinusi Swamini Turiya Aparna Sangitananda vardu, ji labai rimtai ėmėsi susibūrusios apie ją bendruomenės dvasinio vedlio vaidmens ir vis labiau tolo nuo koncertinio gyvenimo kasdienybės.

A.Coltrane daugialypis poveikis muzikos scenai juntamas iki šiol ir, ko gero, dar ilgai išliks. Kaip jis pasireiškia? Tai savo projektu, subūręs talentingus bendraminčius iš kelių šalių, ir siekia atskleisti H.Drake’as. Perkusininkas į projektą „Turiya“ įtraukė 13-kos savo mėgstamiausių albumų, tarp jų – Alice ir Johno Coltrane’ų, Don Cherry, Ravi Shankaro, Jimi Hendrixo kompozicijas.

Vienas ryškiausių dabarties perkusininkų Hamidas Drake’as gimė Luizianoje, o vėliau su šeima persikėlė į Ilinojaus valstiją, netoli Čikagos. Čia jis grojo būgnais roko ir ritmenbliuzo grupėse, kol sutiko saksofonininką Fredą Andersoną, kuris tapo jo ilgamečiu scenos partneriu.

Su J.Andersono grupe būgnininkas įgrojo savo debiutinius albumus, per jį susipažino su įtakinga eksperimentinės muzikos figūra George’u Lewisu ir kitais Kūrybingų muzikantų tobulėjimo asociacijos (Association for the Advancement of Creative Musicians – AACM), svarbaus Čikagos eksperimentinės scenos variklio, nariais, ėmė plėsti savo veiklą.

Jis tapo ir koros virtuozo iš Gambijos Foday Musa Suso „Mandingo Griot Society“ nariu, įsiamžino pirmajame šios grupės albume. Įvairiausiose sudėtyse H.Drake’as muzikavo taip pat su savo vaikystės draugu perkusininku Adamu Rudolphu. O 1978-aisiais užsimezgė ilgametė H.Drake’o partnerystė su „free“ džiazo trimitininku Don Cherry (1936-1995), kurį jis taip pat vadina savo mokytoju.

Kitą dešimtmetį spalvingą H.Drake’o partnerių būrį papildė Herbie Hancockas, Jimas Pepperis, Pierre’as Dørge ir kiti iškilūs improvizuotojai. Jis taip pat grojo „Latin“ džiazo grupėje „Night on Earth“, norvegų pianisto Georgo Gräwe’s kvartete, „DKV Trio“ su Kentu Kessleriu ir Kenu Vandermarku, viena seniausių Čikagos eksperimentinio džiazo grupių „Liof Munimula“.

Po J.Andersono mirties 2010-aisiais stabiliausiais perkusininko bendražygiais tapo saksofonininkas Peteris Brötzmannas ir kontrabosininkas Williamas Parkeris.

Visi trokšta muzikuoti su H.Drake’u dėl jo kūrybingumo ir neišsemiamo arsenalo, žavinčio intrumentarijaus, etninių spalvų ir ritmų bei žanrų įvairove. Nesuskaičiuojami projektai ir įrašai H.Drake’ą suvedė su Pharoah Sandersu, Marilyn Crispell, Misha Mengelbergu, Wayne’u Shorteriu, Malachi Thompsonu, Archie Sheppu, Joe McPhee, Matthew Shippu, Davidu Murray’um, Michaelu Zerangu, Billu Laswellu, Matsu Gustafssonu, Sylvainu Kassapu ir kitais džiazo grandais.

2018-aisiais jis pradėjo groti ir su Čikagos avantroko grupe „Mako Sica“, išleido su ja du albumus. Kaip projektų lyderis ir vienas lyderių H.Drake’as įsiamžino įvairių įrašų kompanijų daugybėje albumų.

Pandemijos metais pasirodė perkusininko anksčiau parengti įrašai su P.Brötzmannu ir afrikiečiu gimbri virtuozu Maâlemu Mokhtaru Gania, su Matu Walerianu, M.Shippu ir W.Parkeriu, su „Karuna Trio“, kuriame groja su A.Rudolphu ir Ralphu M.Jonesu, tai pat su pianiste Irene Schweizer.

2022 metais H.Drake’as legendinio muzikos žurnalo „DownBeat“ kritikų apklausoje išrinktas (jau ne pirmą kartą) geriausiu metų perkusininku.

 

 

Vilnius Jazz'2022

Alexander Hawkins Trio

Jungtinė Karalystė

Liudas Mockūnas - Samuel Blaser - Marc Ducret

Lietuva-Šveicarija-Prancūzija

Jievaras Jasinskis’ JJA Chamber Project

Lietuva

Hamid Drake’s Turiya: Honoring Alice Coltrane

JAV-Prancūzija-Portugalija-Norvegija-Italija

Oak Birches and Klaipėda Jazz Orchestra

Lietuva

Vadim Neselovskyi: Odessa – a Musical Walk through a Legendary City

Ukraina

Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Lietuva

Improdimensija Orchestra feat. Marc Ducret

Lietuva-Prancūzija

Greta Skaraitienė: Sounding Portraits of “Vilnius Jazz”

Lietuva

Dainius Pulauskas Acoustic Group

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022

8 notes missing

Lietuva

Snus

Lietuva-Danija

Quark Effect

Lietuva

Dominykas Norkus

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2022 Guests

Luvhurts

Lietuva