36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Vyacheslav Ganelin - Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - keyb
Petras Vyšniauskas - saxes
Arkady Gotesman - dr, perc

Šis koncertas prasidės kitaip, negu buvo planuota. Iškiliausias Lietuvos džiazo grupes, kuriose groja Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas bei nominantai, turėjo pristatyti žinomas filosofas, džiazo bendruomenės narys profesorius Leonidas Donskis, kartą pavadinęs džiazą „lietuviškos tapatybės dalimi“. Būtent jam tarpininkaujant, neseniai Vyacheslavui Ganelinui buvo suteiktas vieno Meksikos universiteto garbės laipsnis – tolimoje šalyje profesorius rado aistringą maestro muzikos mėgėją.

Tačiau rugsėjo 21 dieną Lietuva neteko iškilaus mąstytojo, Lietuvos džiazas – dalelės savęs. Šviesiam Leonido Donskio atminimui džiazo grandų trio skiria šį projektą.

Ansamblis debiutavo 1993 metais „Trio Alliance” vardu. Tarp jo koncertų kartais susidaro net kelerių metų pertrauka, tad kiekvienas trio pasirodymas tampa intriguojančiu įvykiu: keičiantis asmenybėms, keičiasi ir jų muzika. O ji – visada spontaniška, nes tai aljansas – tik čia ir dabar.

Trio koncertavo daugelyje Lietuvos scenų, Izraelyje, „Pori Jazz“ festivalyje Suomijoje, išleido albumą „Leo Records“ kompanijoje.

Grandai susitinka, kai į Lietuvą sugrįžta džiazo klavišininkas ir kompozitorius Vyacheslavas Ganelinas. Maestro nuo 1987-ųjų gyvena Izraelyje. Prieš tai beveik 20 metų (1968-1984) jis dirbo Lietuvos valstybinio rusų dramos teatro muzikos skyriaus vedėju, tuo laikotarpiu sukūrė įvairios akademinės muzikos, komponavo kinui, teatrui, buvo ne kartą premijuotas. Vyacheslavas Ganelinas yra parašęs muzikos daugiau kaip 60 kino filmų ir daugiau kaip 40 spektaklių, taip pat tris operas, kelis baletus, 6 miuziklus, koncertų įvairiems instrumentams.

Tačiau džiazo pasaulyje maestro ryškiausiai įsiamžino kaip legendinio trio su Vladimiru Čekasinu ir Vladimiru Tarasovu lyderis. Šis ansamblis gyvavo 1971-1986 metais ir davė galingą impulsą Lietuvos džiazo mokyklai. Jo tradicijos iki šiol gyvos Vilniaus džiazo muzikantų kūryboje.

Tai buvo buvo pirmasis Sovietų sąjungos kolektyvas, išpopuliarėjęs Europoje savo autentiška, neimituojančia amerikietiško džiazo kūryba. Jis įsitvirtino pasaulio džiazo muzikos istorijoje kaip viena ryškiausių visų laikų neamerikietiško džiazo grupių.

Vyacheslavo Ganelino trio apkeliavo visą Senąjį Žemyną, JAV, gastroliavo Pietų Amerikoje, Kanadoje, Kuboje. Jo muzikai propaguoti prodiuseris Leo Feiginas įkūrė Londone įrašų kompaniją "Leo Records", kuri iki šiol yra išleidusi 19 šio trio bei jo lyderio albumų. Legendinis kolektyvas buvo trumpam atnaujinęs savo veiklą 2003-ųjų Frankfurto knygų mugės proga.

Vyacheslavui Ganelinui puikiai sekasi ir Izraelyje. Dar 1988-aisiais jis buvo priimtas į Izraelio kompozitorių sąjungą, iš karto pradėjo dėstyti Jeruzalės muzikos ir šokio akademijoje, netrukus tapo Džiazo katedros vedėju ir profesoriumi.

Maestro toliau produktyviai kuria muziką, inicijuoja "free" džiazo bei tarpžanrinius meno projektus, rengia Izraelyje tarptautinį “Jazz Globus” festivalį. Jis plačiai koncertuoja su “Ganelin Trio Priority”, kuriame groja saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir vokiečių perkusininkas Klausas Kugelis, muzikuoja trio su bosininku Victoru Fonarovu ir būgnininku Miša Markovičiumi, duetuose su jais abiem, su vokaliste Esti Kenan-Ofri, ūdo virtuozu Gershonu Waiserfireriu, saksofonininku Nedu Rothenbergu, kontrabosininku Vladimiru Volkovu, dar keliais atlikėjais.

2014 metais klavišininkui buvo įteiktas „Vilnius Jazz“ apdovanojimas už nuopelnus Lietuvos džiazui. 2010-aisiais jis apdovanotas Lietuvos muzikų sąjungos „Auksiniu disku“. Maestro nuopelnai šalies kultūrai taip pat įvertinti Vytauto Didžiojo ordino Riterio kryžiumi (2003 m.), o Izraelio džiazui - “Landau Prize” apdovanojimu (2005 m.).

Saksofonininkas, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos profesorius Petras Vyšniauskas yra abiejų trio narių vienas svarbiausių kūrybos partnerių. Jau 27-erius metus gyvuoja jo ir perkusininko Arkadijaus Gotesmano duetas „PetrArka”, o „Ganelin Trio Priority“ yra viena pagrindinių tarptautinių saksofonininko grupių.

Petras Vyšniauskas yra vienas Lietuvos profesionaliosios saksofono mokyklos pradininkų ir pagrindėjų. Šlovinga jo muzikinė karjera trunka jau daugiau kaip tris dešimtmečius. Jis – labiausiai tituluotas šalies džiazo kūrėjas.

Tarp menininko trofėjų - Lietuvos nacionalinė kultūros ir meno premija, Lietuvos Respublikos Vyriausybės meno premija, LDK Gedimino V laipsnio ordinas, Pasaulio intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO) aukso medalis, Baltijos asamblėjos meno premija ir dešimtys kitų apdovanojimų.

Tai reto universalumo menininkas. Jo vaizduotė – kaip nesenkanti versmė: saksofonininkas išlieka įdomus ir išradingas nardydamas po įvairiausius džiazo stilius ir muzikos žanrus. Jis groja ne tik džiazą, bet ir akademinę muziką – nuo barokinių kompozicijų iki jam dedikuotų šiuolaikinių autorių kūrinių, pats yra sukūręs muziką dešimtims spektalių ir vaidybinių filmų. Jo diskografijoje - daugiau kaip 60 albumų.

Kūrėjas bendradarbiavo su daugeliu žinomų džiazo, klasikinės ir liaudies muzikos atlikėjų, tarp jų - Prahos filharmonijos bei Niujorko St. Luko simfoniniais orkestrais, Paryžiaus radijo ir Niujorko „Metropolitan Opera“ chorais, liaudies dainininke Veronika Povilioniene ir birbynininku Antanu Smolskumi, džiazo gitaristu Fredu Frithu, pianistais Bobu Stensonu, Karlu Bergeriu, saksofonininkais Steve‘u Lacy, Charlie Mariano, kontrabosininkais Kentu Carteriu ir Vladimiru Volkovu, trimitininkais Tomaszu Stanko ir Herbu Robertsonu, būgnininkais Hanu Benninku ir Klausu Kugeliu.

Anot Petro Vyšniausko, džiazas – tai pirmiausia bendravimas: čia glūdi įdomiausi atradimai, todėl kūrėjas niekada nefiksuoja savo muzikos partitūrose. „Mano kūryba – galvoje. Nesuprantu, kodėl žmonės dažnai tuo stebisi, lyg užrašyta ji taptų geresnė“, - yra sakęs muzikantas.

Su įvairiais kolektyvais Petras Vyšniauskas grojo tarptautiniuose džiazo festivaliuose JAV, Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, Šveicarijoje, Austrijoje, Vokietijoje, Suomijoje, Lenkijoje, Rusijoje ir kitose šalyse. Jis dalyvavo penkių pasaulinių „Expo“ parodų Hanoveryje (Vokietija), Aičyje (Japonija), Saragosoje (Ispanija), Šanchajuje (Kinija) ir Josu (Pietų Korėja) muzikinėse programose.

Petro Vyšniausko mokiniai - Janas Maksimovičius, Liutauras Janušaitis, Kęstutis Vaiginis, Remigijus Rančys, Dovydas Stalmokas, Simonas Šipavičius ir kiti – šiandien sudaro jaunosios džiazo kartos elitą.

Menininko gimtojoje Plungėje rengiamas nacionalinis Petro Vyšniausko saksofonininkų festivalis.

Vienas išradingiausių ir produktyviausių Lietuvos džiazo kūrėjų perkusininkas ir kompozitorius Arkadijus Gotesmanas jau tris dešimtmečius reiškiasi šalies džiazo scenoje nesiliaudamas stebinti įdomiomis idėjomis, projektais su kitų sričių menininkais.

Jis kuria ir įrašinėja muziką teatrui, atlieka ją spektakliuose, rašo scenarijus muzikiniams performansams ir instaliacijoms, rengia projektus su šokėjais, literatais, aktoriais ir vaizduojamojo meno kūrėjais, autorinius spektaklius. Dažnas perkusininko projektų dalyvis – poetas Rolandas Rastauskas, drauge įrašęs ir albumą "J.Brodsky in memoriam".

Arkadijui pavyksta rasti naujų džiazo scenų periferijoje ir įtraukti į savo projektus pasaulines džiazo figūras. Jis improvizavo su daugybe įvairių krypčių muzikos korifėjų, tarp jų – Rolandu Dahindenu, Vladimiru Volkovu, Viačeslavu Gaivoronskiu, Arkadijumi Šilkloperiu, Julianu Josephu, Johnu Zornu, Jacku Sironu, Franku Londonu, Anthony Colemanu, Charlesu Gayle‘u, Timu Daisy, Joey Baronu, Barry Guy, Dominicu Duvaliu, Dave‘u Douglasu, Albertu Begeru.

Lietuvoje jo stabilūs partneriai yra Vyacheslavas Ganelinas, Petras Vyšniauskas, Vladimiras Tarasovas, Liudas Mockūnas, Dainius Pulauskas, Tomas Kutavičius, Juozas Kuraitis, Eugenijus Kanevičius ir daugelis kitų šalies džiazo meistrų. Perkusininkas muzikuoja Vilniaus džiazo orkestre, trio „ACCOsax Freeminded“, kituose kolektyvuose. Naujausia Arkadijaus Gotesmano eksperimentų laboratorija – trio „Infiltrators“ su klavišininku Dmitrijum Golovanovu ir saksofonininku Janu Maksimovičiumi.

Arkadijus yra vienas nebylių filmų garsinimo gyva muzika entuziastų, populiarinantis šio žanro renginius Lietuvoje su įvairių šalių muzikantais. Perkusininkas groja ne tik džiazą, bet ir naujausią akademinę muziką, yra pristatęs Osvaldo Balakausko, Anatolijaus Šenderovo ir kitų kompozitorių kūrinių pasaulinių premjerų. Jis taip pat yra Vilniaus klezmerių orkestro įkūrėjas ir narys, klezmerių muzikos festivalio rengėjas.

Pernai Arkadijui Gotesmanui buvo įteiktas „Vilnius Jazz“ prizas už nuopelnus Lietuvos džiazui. 

Vilnius Jazz'2016

Vincent Peirani - Emile Parisien "Belle Époque"

Prancūzija

Marianne Trudel & Trifolia

Kanada

The Thing

Švedija-Norvegija

Atomic

Švedija-Norvegija

Orchestre National de Jazz (ONJ)

Prancūzija

Vyacheslav Ganelin - Petras Vyšniauskas - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Andrew Lamb - Warren Smith - Arkady Gotesman

JAV-Lietuva

De Beren Gieren

Belgija

Dainius Pulauskas Group

Lietuva

Nikolay Rubanov - Aleksey Ivanov

Rusija

Liudas Mockūnas - Dalius Naujokaitis "Solo.Solo.Duo"

Lietuva

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble

Kroatija

 
Vilnius Jazz Young Power 2016

TDT

Lietuva

Sin

Lietuva

Katarsis4

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2016 Guests

Horny Horns

Lietuva