36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Sainkho Namtchylak – Kazuhisa Uchihashi

Austrija-Japonija

Sainkho Namtchylak – voice, lyrics
Kazuhisa Uchihashi – g, daxophone

Šie muzikantai jau daugiau kaip tris dešimtmečius verda improvizacinės muzikos katile, priklauso pasauliniam jos elitui. Potraukis eksperimentams, netradicinių raiškos priemonių paieškos juos suvedė scenoje su daugybe avangardo milžinų.

Abu improvizuotojai jau pažįstami „Vilnius Jazz“ publikai: S.Namtchylak čia muzikavo daug kartų su įvairiais partneriais, o K.Uchihashi 2009-aisiais pasirodė su japonų vokaliste Tenko.

Sainkho Namtchylak savo profesinę karjerą pradėjo kaip folkloro dainininkė. Gimusi nuošaliame Tuvos kaime prie Mongolijos sienos, vietos folkloro tradicijas ji perėmė iš savo močiutės, dainuodavusios jai vaikystėje lopšines.

Tuvoje persipina įvairios kultūrinės įtakos – nuo Mongolijos ir Buriatijos iki Sibiro etninių mažumų ir atklydusių nuo Uralo migrantų tradicijų. Visa tai įtakojo ir S.Namtchylak vokalą. Ji mokėsi iš pradžių Tuvos sostinės Kyzylo universitete, po to – Maskvos Gnesinų institute, bet kartu gilinosi į Sibiro šamanų dainavimo paslaptis ir vokalines technikas.

„Jei nebūtų Sainkho, nieko nežinotume apie Tuvą“, – yra sakęs kultinis atlikėjas Peteris Gabrielis.
S.Namtchylak išpopuliarino Tuvos ir Vidurio Azijos muziką ir obertoninį gerklinį dainavimą toli už gimtinės ribų. Ją vadina nacionaline Tuvos heroje ir „žymiausia stepių moterimi“, o jos menas prilyginamas vokaliniam šamanizmui.

Menininkei palikus savo pirmąjį kolektyvą – Tuvos valstybinį folkloro ansamblį „Sayani“ ir prisijungus prie Maskvos eksperimentinio trio „Tri-O“, jos vokaliniai talentai sužėrėjo naujomis spalvomis. S.Namtchylak ėmė jungti savo kūryboje senąsias vokalines technikas ir modernius garso išgavimo būdus, tradiciją ir avangardą. Šią manierą vokalistė tobulino ir persikėlusi į Europą, iš pradžių – į Austriją, vėliau į – Didžiąją Britaniją ir Vokietiją.

Dėl septynias oktavas apimančio balso ir juo išgaunamų vokalinių efektų kritikai šią menininkę vadina „scenos chameleonu“ ir „tūkstančio balsų dainininke“. Jos skleidžiamų garsų arsenalas stulbinamas – nuo operinio soprano spalvų ir dainingo niūniavimo iki paukštiško klyksmo. Ją lygina su Zap Mama ir Patti Smith, Billie Holiday ir Nina Hagen.

Gyvendama Vakaruose S.Namtchylak plačiai keliauja ir sparčiai gausina savo diskografiją. Joje – daugiau kaip pusšimtis svarbių kūrybos albumų. Vokalistė dalyvavo visuose pagrindiniuose pasaulio džiazo festivaliuose. Savo patirtimi ji dalijasi gerklinio dainavimo, šiuolaikinių ir tradicinių vokalo technikų meistriškumo kursuose, prodiusuoja festivalius ir koncertus.

Be to, improvizuotoja reiškiasi ir kaip dailininkė – iliustruoja savo albumus, rengia parodas ir hepeningus dailės galerijose, yra išleidusi dvi poezijos knygas.

Lietuvoje S.Namtchylak yra muzikavusi su užsienio kolegomis ir su vietos improvizuotojais – Vladimiru Čekasinu, Vladimiru Tarasovu, Juozu Milašiumi, Vytautu Pilibavičiumi, Andre Pabarčiūte ir Tomu Dobrovolskiu.

Kazuhisa Uchihashi yra ne tik kūrybingas muzikantas, bet ir pedagogas, muzikos prodiuseris. Groti gitara jis pradėjo būdamas 12-kos gimtosios Osakos roko grupėse, vėliau studijavo džiazą ir susidomėjo improvizacine muzika.

Menininkas išbandė daugybę įvairiausių garso prietaisų ir naujovių plėsdamas elektrinės gitaros galimybes, o 1998-aisiais įtraukė į savo instrumentų arsenalą ir egzotiškąjį daksofoną, kurį išrado ekscentriškas vokiečių gitaristas ir kompozitorius Hansas Reichelis. Garsai daksofonu išgaunami daužant, gremžiant ir kitaip liečiant stryku siauras medžio juosteles.

Pagrindinę savo grupę – iki šiol gyvuojančią galingo rokinio užtaiso „Altered States“ – K.Uchihashi įkūrė 1990-aisiais. Daugiau kaip 30 metų kūrybinė draugystė jį sieja ir su japonų teatro trupe „Ishinha“. Muzikantas taip pat žinomas kaip Otomo Yoshihide „Ground Zero“ narys.

Jis dalyvavo šimtuose muzikos festivalių įvairiuose žemynuose, muzikavo su nesuskaičiuojama daugybe scenos grandų, tarp jų – Hansu Reicheliu, Fredu Frithu, Tomu Cora, Nedu Rothenbergu, Peteriu Brötzmanu, Dereku Bailey, Sammu Bennettu, Steve’u Beresfordu, Elliottu Sharpu, Leo Smithu, Bobby Previte’u, Stomu Takeishi, Chrisu Cutleriu , Satoko Fujii, Wayne’u Horvitzu, Hanu Benninku, Kazutoki Umezu, Andy Mooru, Marku Feldmanu, Phillu Mintonu, Steve’u Colemanu, Joelle Leandre, Aki Takase, Peteriu Kowaldu, Gerry Hemingway.

K.Uchihashi dalijasi patirtimi su jaunimu rengdamas meistriškumo kursus „New Music Action“ Japonijoje, Austrijoje, Anglijoje, Norvegijoje, Lenkijoje, Singapūre ir Tailande. Jis įkūrė savo įrašų kompaniją ir naujosios muzikos festivalį „Beyond Innocence“, rašo muziką kino filmams, teatro ir šokio spektakliams.

2007-aisiais muzikas apsigyveno Vienoje, nuo 2012-ųjų reziduoja Berlyne. 

Vilnius Jazz'2021

FreeFS

Lietuva

Paal Nilssen-Love’s Large Unit

Norvegija-Švedija-Danija-Suomija-Brazilija

Liudas Mockūnas - Agusti Fernandez - Christian Windfeld

Lietuva-Ispanija-Danija

Improdimensija orchestra

Lietuva

Vitalijus Gailius: Then and now or a glance at the young (non)jazz generation

Lietuva

Sainkho Namtchylak – Kazuhisa Uchihashi

Austrija-Japonija

Suo Suo

JAV-Lietuva

Lisbon Underground Music Ensemble (L.U.M.E)

Portugalija

Now We Are Here: A Tribute to Jonas Mekas

JAV-Italija-Lietuva

NoJo Airlines

JAV-Italija-Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021

21st Century Quintet

Lietuva

Luvhurts

Lietuva

Kontrazztas

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2021 Guests

Juzt

Lietuva