36th Vilnius Jazz Festival. 12-16 October, 2022

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Maxime Bender - sax
Simon Seidl - p
Oliver Lutz - db
Silvio Morger - dr

Grupės muzikantų keliai susikirto studijuojant Vokietijoje. Visų karjeros pradžia buvo veržli, paženklinta reikšmingais prizais, o šiandien scenos partneriai muzikuoja ne tik šiame kvartete, bet ir daugelyje kitų projektų, plačiai gastroliuoja Europoje.

M.Bendero kolektyvą taip pat lydi sėkmė. Paskutiniajam jo albumui „Follow the eye“ kritikai nepagailėjo liaupsių. Prieš tai grupė įsiamžino su JAV saksofonininku ir kompozitoriumi Davidu Binney, o po kelių dienų turi pasirodyti naujausias jos albumas „Path of Decision“.

Savo muzikos svarbiausiu bruožu kolektyvas vadina spontaniškumą. Jo kompozicijos kupinos laisvės polėkio, natūralumo, yra lengvai klausomos, nors - pakankamai sudėtingos. „Tai šiuolaikinis džiazas geriausiu pavidalu“, - teigia kritikai.

Kvarteto patrauklumo paslaptis – muzikantų smalsumas, atvirumas naujai patirčiai. Pavyzdžiui, Maxime‘as Bender‘as mėgsta spontanišką raišką, bet kartu trokšta išbandyti save ir kaip bigbendo muzikos kūrėjas, didelio kolektyvo vadovas. Jis subūrė iš savo bičiulių ir orkestrą, kuriam rašo muziką eksperimentuodamas instrumentų spalvomis, įvairiais muzikos stiliais.

Saksofonininkas prisipažįsta užaugęs su roku ir popmuzika, mėgstantis klausyti akademinės klasikos – visa tai įtakoja jo kūrybą. Tačiau didžiausiu savo įkvėpėju Maxime‘as vadina saksofonininką Joshua Redmaną. Kiti kvarteto lyderio dievukai – Lesteris Youngas, Colemanas Hawkinsas, Charlie Parkeris, Joe Lovano.

Maxime‘as Bender‘as nesiskiria su saksofonu nuo šešerių metų, yra visiškai pasišventęs savo profesijai. Jis studijavo džiazą Briuselyje, Strasbūre, Liuksemburge ir Kelne, laimėjo daug apdovanojimų jaunimo konkursuose, tarp jų – „Tremplin Jazz“ Avinjone (Prancūzija) ir „European Jazzprice“ Burgnauzene (Vokietija).

Atlikėjas koncertavo Liuksemburgo, Vokietijos, Prancūzijos, Belgijos, Olandijos, JAV, Austrijos, Jungtinės karalystės, Graikijos, Čekijos, Slovakijos, Lenkijos festivaliuose ir džiazo klubuose, atliko savo muziką ir akademinėse scenose – Zalcburgo „Mozarteum“ bei Liuksemburgo filharmonijoje.

Vokiečių pianisto, tarptautinių konkursų laureato Simono Seidlo populiarumą liudija gausūs scenos partneriai – jis groja Vokietijoje bent dešimtyje įvairios sudėties grupių, yra subūręs savo trio.

Atlikėjas baigė Kelno muzikos ir dramos bei Miuncheno konservatorijas, grojo Bavarijos valstybiniame jaunimo džiazo orkestre. Su įvairiais kolektyvais jis gastroliavo Kanadoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje, Italijoje, Austrijoje, Olandijoje, Kosove ir daugelyje kitų kraštų.

Vokiečių kontrabosininkas Oliveris Lutzas, baigęs studijas Manheime ir Kelne, taip pat renka apdovanojimus. 2009 metais jam buvo įteiktas Vokietijos “Jugend Jazzt“ prizas, 2011-aisiais – „Convento Jazz Award”.

Pasirinkęs laisvai samdomo muzikanto kelią, Oliveris pabuvojo garsiausiuose Europos džiazo festivaliuose, tarp jų – Kopenhagos, Montrė, Vienos.

Šveicarų būgnininkas Silvio Morger‘as dar studijuodamas Mainco ir Kelno universitetuose pradėjo groti Vokietijos jaunimo džiazo orkestruose. Perspektyviam menininkui buvo suteikta stipendija pasitobulinti „The Queens College“ Niujorke.

Savo talentą jis įrodė laimėdamas kelis konkursus Vokietijoje bei geriausio solisto apdovanojimą „Tremplin Jazz“ konkurse Avinjone. Pernai Silvio Morger‘ą prizu pagerbė Hildeno miestas Vokietijoje.

Menininko koncertų maršrutai driekiasi nuo Ukrainos iki Venesuelos. Jo diskografijoje – 12 albumų. Silvio bendradarbiavo su Dee Dee Bridgewater, Davidu Binney, Bobu Mintzeriu, Nilsu Wogramu, Oliveriu Leichtu ir daugeliu kitų žinomų džiazo meistrų. 

Vilnius Jazz'2014

Pierre Dørge & the "New Jungle Orchestra“ feat. Liudas Mockūnas

Danija-Lietuva

Vyacheslav Ganelin - Esti Kenan-Ofri - Gershon Waiserfirer - Arkady Gotesman

Izraelis-Lietuva

Maxime Bender Quartet

Liuksemburgas-Vokietija-Šveicarija

Journal Intime Plays Jimi Hendrix

Prancūzija

Aki Takase

Japonija

Mikko Innanen & Innkvisitio feat. Liudas Mockūnas

Suomija-Lietuva

Rubatong

Nyderlandai

Pre-Cambria Clarinet Quartet

Japonija

Sabir Mateen - Juozas Milašius

JAV-Lietuva

Emile Parisien Quartet

Prancūzija

Emil Viklicky Trio

Čekija

Digital Primitives

JAV-Izraelis-Danija

Liudas Mockūnas Trio

Lietuva-Norvegija

Peter Lipa Band

Slovakija

 
Vilnius Jazz Young Power 2014

Nostrum

Lietuva

Gina ir BaGeRo Jazz Trio

Lietuva

Made in 234

Lietuva

 
Vilnius Jazz Young Power 2014 Guests

Armed Sheep Doom Cloud

Lietuva